Кривична пријава због билборда с позивом на прославу СПЦ у Будви

ПОДГОРИЦА: Патријарх српски Иринеј боравиће у Будви 27. и 28. септембра, где ће у манастиру Подластва у Грбљу, надомак Будве, бити организовано обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а невладина организација Црногорски покрет (ЦП) поднела је Врховном државном тужилаштву Црне Горе, кривичну пријаву против НН особе, власника билборда којим се грађани позивају на свечаност.
1
Фото: Youtube Printscreen

Та НВО поднела је пријаву због, како су навели, "кривичног дела експлицитног позивања на противуставно отцепљење дела Црне Горе".

Како се наводи у пријави, НН особе, власници билборда у будванској општини, "дозволиле су да се на билбордима истакну плакати преко којих се 27. и 28. септембра позивају грађани на скуп у грбљанском Манастиру Подластва, на такозвану ''централну прославу 800 година аутокефалности Српске православне цркве''", преноси ЦдМ.

Према њиховим речима, тим натписом, у коме су одвојено везником и, исписана имена црногорске државе и њенога дела, јасно је истакнуто да организатори Боку Которску не сматрају интегралним делом Црне Горе, што је, додају, кажњиво.

ЦП наводи да се "мржња индиректно распирује према црногорској држави и Црногорцима, који су 1918. године били мета злочиначких похода српске војске, жандармерије и свештенства Српске православне цркве на нашу земљу и слободу".

ЦП предлаже да се покрене поступак и да се уклоне плакати са билборда, а наводним починиоцима кажњивих дела одреди казна.

Како су извештавали црногорски медији претходних дана, позивајући се на организаторе, централна прослава поводом јубилеја аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки Которској требало би да окупи велики број верника.

На челу организационог одбора налази се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а осим свештенства манастира, међу члановима одбора је и председник општине Будва Марко Бато Царевић, из опозиционог Демократског фронта.

У Будви би требало да буде постављено укупно 30 билборда, којим се најављује ова прослава.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести