Кривокапић: Црногорски манастир је место митрополита

ПОДГОРИЦА: Премијер Здравко Кривокапић изјавио је данас да право избора места устоличења митрополита црногорско-приморског није у надлежности ни владе, ни парламента ни Савета за одбрану и безбедност, већ Митрополије и истакао да црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир место митрополита, те да стога не види разлог зашто би се та церемонија одржала у Подгорици.
krivokapic
Фото: Tanjug/ video arhiva

Кривокапић је то рекао коментаришући изјаву председника скупштинског одбора за безбедности из ДФ-а Милана Кнежевића, да ће се у наредним данима одлучити хоће ли устоличење митрополита Јоаникија бити у Подгорици или на Цетињу, као и да би о томе требало да одлучује и Савет чији је члан, осим премијера и председника парламента и председник државе.

"Црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир место митрополита. Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сутра би требало да иде можда ван Црне Горе", рекао је Кривокапић током посети Никшићу, пренеле су подгоричке Вијести.

Оценио је да је проблем у вези са устоличењем митрополита добио непожељне тенденције.

Ријеч је, како је казао, о једном од већих догађаја у Црној Гори, и у овом тренутку постоје три ризика - безбедносни, епидемиолошки и ризик потенцијаланих изненађења који је специфичан за Црну Гору.

Додао је да ће пратити ситуацију и сходно њој бити одговорни према сваком грађанину Црне Горе, али и да испоштују обавезу по Уставу - да је право слободе вероисповести свима загарантовано и да је устоличење чин који је планиран дужи временски период, као и да протести, уколико их буде, буду под истим условима који важе за све.

"Очекујемо да ћемо наредних дана имати потпуније информације и сходно томе донети најбољу и најоптималнију одлуку која буде у корист свих грађана", рекао је Кривокапић.

Рекао је и да устоличење митрополита није проблем Црне Горе, већ оних који желе да још једном, недемократским средствима можда поврате власт да би сачували позиције које су имали и капитал који су стекли.

"Наравно ту су укључене и организоване криминалне групе којима су пипци шверца овога пута једним делом ускраћени. То су разлози", рекао је премијер.

Чуди га, каже, што верски поглавари других верских заједница у Црној Гори не реагују онако како треба да реагују и искажу свој став по овом питању.

"Дешавало се устоличење и бискупа и надбискупа па то није представљало проблем", навео је Кривокапић.

Кривокапић најавио кривичну пријаву против Вељовића

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најавио је данас да ће као грађанин поднети кривичну пријаву против саветника црногорског председника Мила Ђукановића и бившег шефа полиције Веселина Вељовића, пренеле су подгоричке Вијести.

Вељовић је недавно у ауторском тексту написао да је "света дужност и обавеза" сваког припадника сектора безбедности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих грађана да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу.

Повод за овај Вељовићев позив припадницима полиције на непослушност је најављено устоличење изабраног митрополита црногорско приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, 5. септембра.

Поводом овог текста Вељовић је саслушан у Тужилаштву, где је рекао да је то његов лични став.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести