Кривокапић: Желим најбоље односе са Србијом

БЕОГРАД: Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да жели најбоље односе са Србијом и да би радо прихватио позив да посети Београд, истичући да нема никакве лоше намере према српском председнику Александру Вучићу, али и да с њим нема контакте.
Crnogorski mandatar Zdravko Krivokapić  Foto: Tanjug/video
Фото: Здравко Кривокапић Фото: Танјуг/видео

''Спреман сам на све договоре, јер, наравно, не могу да кажем да не бих желео да имамо најбоље односе са Србијом. Ја нигде нисам отишао непозван, али ћу бити радостан да се одазовем на сваки позив, поготово ако он долази из Србије'', изјавио је Кривокапић у интервјуу за Нова.рс.

Кривокапић је истакао да нема никакве лоше намере према српском председнику Александру Вучићу, поновивши да је само рекао једну реченицу која је, како је додао, ''апсолутно тачна''.

''Ја сам само рекао једну речиницу која је апсолутно тачна - а то је да се господин Вучић виђао са господином Ђукановићем више пута него што сам ја са једним мојим кумом. А то је апсолутно тачно. За то постоје материјални докази и ја не желим да сада будем полицијац. Тачно знам шта сам рекао и зашто сам то рекао, а да ли је неко повређен више или мање, то не зависи од мене. Ја ништа лоше нисам мислио. Добра намера је основна карактеристика мог битисања. Немам никакве лоше намере према господину Вучићу. Мени је жао што сам морао да кажем оно што је тачно'', казао је Кривокапић.

Додао је да се са председником Србије срео два пута - на сахрани митрополита Амфилохија и на сахрани патријарха Иринеја.

''То су места где се не одвијају договори и приче, јер у питању је чин односа човека према ономе ко је отишао на други свет. Ми смо ту куртоазно, врло коректно, разменили неколико реченица и то је све.

После тога није било никаквог контакта. То су чињенице'', рекао је.

На питање Нова.рс да ли одлуку Владе Србије да Црној Гори донира 2.000 доза вакцина ''третира као хуманитарни гест или политички потез'', Кривокапић је одговорио ''да је то то доживео искључиво и само као хуманитарни гест, иако зна да је све политика''.

На питање о изменама закона који се односе на двојно држављанство и хоће ли грађани Црне Горе и Србије моћи да имају два пасоша, Кривокапић је одговорио да су се у Влади Црне Горе определили да све што личи на дискриминацију реше и да се нарт тог закона може очекивати у мају.

''Тај закон представља проблем одређеним политичким партијама, јер они мисле да тај човек који је ту, а дошао је из Србије или РС, унапред профилисан бирач, а то није тачно...Ми ћемо ту да нађемо меру која је прихватљива у корист ових грађана о којима сам малопре причао'', рекао је Кривокапић.

Говорећи о захтеву Владе Србије да Подгорица повуче одлуку о протеривању српског амбасадора Владимира Божовића, Кривокапић је рекао ''да у овом тренутку сигурно нико у влади не размишља да повуче ту одлуку''.

''Ја не желим да улазим у сукоб са правним мишљењем, а према Бечкој конвенцији све је завршено чим прође 72 сата. Зашто је господин Тарзан Милошевић повучен у року од 72 сата и остао амбасадор? Зато што је то време испоштовано. Ми данас водимо наше релације на томе да ли је господин Божовић формално или неформално постао персона нон грата и да ли је он битан за будуће односе и релације двеју држава'', казао је.

Кривокапић тврди и ''да у Србији постоје бројне дипломате које сигурно могу да учине да односи између Србије и Црне Горе буду квалитетнији и плодоноснији, него што је то господин Божовић''.

''Ако Србија сматра да је он њен најбољи представник у Црној Гори, онда нека га предложе нормалном процедуром. Не видим зашто би то сад представљало проблем и било сметња доброј сарадњи и везама. То ми личи на ону реч коју најмање волим - уцена. Ја на уцене најгоре реагујем. Дајте да то не радимо, већ да решавамо проблеме које имамо заједнички, разговором и дијалогом, поштујући обе државе и радећи у интересу и једних и других грађана'', додао је.

На питање да ли би корак ка унапређењу односа са Србијом могло да буде евентуално изручење Светозара Маровића Црној Гори, Кривокапић је рекао да је црногорска влада урадила све како би Маровић био испоручен Црној Гори.

''Упутили смо чак и једну нову замолницу, која није део уобичајене дипломатске праксе, већ наш покушај да подстакнемо некога да размишља шта је разлог зашто је господин Светозар Маровић толико битан да не може да дође у Црну Гору, иако сви знају да посеђује кафиће и слободно се креће по Србији'', казао је.

Он је подсетио да је за Маровићем Интерпол расписао потерницу.

''Нас забрињава што је некоме све могуће, а другом је све ускраћено. Шта је то што Србија не може да уради да би испоручила господина Маровића?...Правда мора да буде изнад свега и познанију права се морају привести и премијер и председник, ако то они заслужују'', рекао је Кривокапић.

На питање какве односе има са лидерима Демократског фронта, Мандићем, Медојевићем и Кнежевићем, Кривокапић је рекао да

''ти односи апсолутно нису на оном нивоу на каквом би требало да буду''.

''Не желим да улазим у то ко је крив за такво стање, али ако погледамо број ''отровних стрела'' које одређени лидери упућују према мени и Влади Црне Горе, онда треба сви да се запитамо о чему се ради'', рекао је.

''Ако заиста желимо да Црна Гора буде другачија, онда дајте да се поштујемо. Минимум свега је поштовање. Не желим даље да коментаришем наше односе, који сигурно нису на завидном нивоу'', каже Кривокапић.

На молбу да прокоментарише раније наводе да се борба црногорских криминалних кланова преселила на београдске улице, Кривокапић је рекао да би две земље требало да више сарађују када је у питању борба против криминала и корупције.

''Највише ми смета што у последње време се међусобно оптужујемо око тога ко је одакле дошао. То ми говори да немамо заједничко деловање. На криминал и корупцију не могу да делују ниједна, а ни друга држава, стога морају да се пронађу модуси како то да се превазиђе у корист оне есецијалне чињенице - да сви грађани буду безбедни'', казао је.

На питање хоће ли грађани Србије ове године без проблема моћи да дођу у Црну Гору на море, Кривокапић је рекао да зна да је прошле године преовладао политички став, али је истакао да тога ''овог пута неће бити''.

''Ми ћемо све учинити да, поготово туристи из региона, буду наши драги гости ове туристичке, али и сваке следеће сезоне... Ми ћемо се потрудити да спремни дочекамо туристичку сезону и да угостимо све туристе, а поготово оне из Србије који су најбројнији. Иако је био став појединих људи да без ПЦР теста не можете да уђете у Црну Гору, ми смо се определили да европски критеријум буде везан за државе који настоје да приступе Европској унији'', додао је црногорски премијер.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести