Кркобабић: Избор директора Поште по законској процедури

БЕОГРАД: Питање избора директора "Поште" се решава и он се одвија у строго законом одређеној процедури, изјавио је данас министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић.
1
Фото: Tanjug

"Избор директора јавних предузећа се обавља у складу са строго законом утврђеном процедуром. Све што ми можемо да учинимо је да се не уплићемо у процес избора и да сачекамо", рекао је Кркобабић гостујући на РТС.

Он је додао да је за њега, као лидера ПУПС-а, прихватљив сваки избор који одреде надлежни.

Говорећи о незадовољству радника "Поште" и одлуци да део добити предузећа буде подељен запосленима, Кркобабић објашњава да то није тринаеста плата, већ да радници могу да партиципирају у делу добити што је начин да се они стимулишу.

"То није тринаеста плата и то је једини начин да се стимулишу радници. Они ће имати мотив да то предузеће буде успешно", рекао еј Кркобабић.

Он је подсетио да је о томе конкретно говорила премијерка Ана Брнабић и да, када председник владе дефинише став, није примерено да било ко појединачно износи ставове.

Према његовим речима, удео зарада у укупним трошковима "Поште" је веома висок и износи преко 60 одсто, док је просечна плата испод просека у осталим јавним предузећима.

"Представници репрезентативних синдиката ће у наредном периоду анализирати и утврдити тачно могући раст који неће угрозити функционисање тог једног од најуспешнијих система", рекао је Кркобабић.

Говорећи о земљорадничким задругама, министар је навео да је до сада додељено укупно 105 милиона динара.

У чертвртак је потписано осам уговора за доделу бесповратних средстава за четири постојеће и четири новоосноване земљорадничке задруге, а Кркобабић каже да су критеријуми за доделу средстава једноставни и да су се водили идејом обнове задругарства.

Како је објаснио, према подацима АПР-а од 11. априла до сада су формиране 182 задруге а намера је да се у 500 села формира 500 задруга.

Министар истиче да је задругарство јуче васкрсло, и да је формирање задруга прекретница, коренити догађај "који мења ствари".

Што се тиче наставка програма, Кркобабић каже да је сад у току пробни период и да је "пред нама период од три године".

Он је додао да грађани и стручњаци следеће године очекују још више новца, и да се он слаже са тим да средства треба да буду знатно већа, али да ће се видети колико средстава буде дозвољавао буџет Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести