Кујтим Шаља кандидат ДСК за косовског председника

ПРИШТИНА: Демократски савез Косова предложио је садашњег потпредседника косовске скупштине Кујтима Шаљу за кандидата за место председника привремених институција у Приштини, преноси Коха.
kosovski parlament, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

Кујтим Шаља (45) је професор књижевности, а политичку каријеру почео је 2014. године, када је као кандидат Демократског савеза Косова (ДСК) изабран за посланика у косовској скупштини.

Био је потпредседник владе у Приштини и министар културе.

Шаља је члан председништва ДСК и председник експертског тима те странке за образовање и науку.

Од како су почели преговори између Самоопредељења и ДСК о формирању нове косовске владе, партија Исе Мустафе инсистирала је да део коалициног споразума буде и договор о томе да место косовског председника, када истекне мандат Хашиму Тачију, припадне тој политичкој странци.

Осим места председника привремених инситуција у Приштини, према изворима унутар ДСК, ова странка жели да у расподели ресора у будућој влади узме и министарство спољних послова, док Самоопредељење не жели да се одрекне тог министарства, преноси Косово Онлине.

Састанци лидера Самоопредељења и ДСК Аљбина Куртија и Исе Мустафе до сада су завршавани без постигнутог договора о формирању нове владе, а очекује се да ће до нових сусрета доћи током следеће недеље.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести