Курц и Брнабић о јачању сарадње Србије и Аустрије

ВАХАУ: Билатерални односи Србије и Аустрије су на веома високом нивоу, закључено је данас у разговору аустријског канцелара Себастијана Курца и председнице Владе Ане Брнабић, која је истакла да је Србија опредељена за даље јачање сарадње, посебно економске.
1
Фото: Tanjug

“Подршка Аустрије у процесу европских интеграција изузетно је важна за Србију", нагласила је Брнабић у разговору у оквиру учешћа на Форуму Европа Вахау.

Од 1. јула ове године, Аустрија ће преузети председавање Саветом ЕУ. „Очекујемо наставак подршке Аустрије у процесу интеграције Србије и Западног Балкана у ЕУ", истакла је Брнабић.

Председница Владе рекла је да је Србија посвећена јачању мира и стабилности и даљем интензивирању регионалне сарадње. 

„Сарадња у оквиру Берлинског процеса је нарочито значајна за Србију, јер обухвата приоритетне пројекте у региону - економију, енергетику, инфраструктуру и сарадњу младих", истакла је Брнабић. 

Она је навела да је Србија, такође, захвална Аустрији на доприносу стабилности на Косову и Метохији, кроз учешће у мисијама КФОР и ЕУЛЕКС.

Брнабић и Курц разговарали су и о актуелним безбедносним питањима у вези са миграцијама. 

Премијерка је истакла да су за Србију важне нове аустријске инвестиције, посебно у инфраструктури, модернизацији индустрије, енергетици и обновљивим изворима енергије.

Аустрија је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. Прошле године робна размена износила је 997,8 милиона евра, а аустријска улагања 251,3 милиона евра. 

У 2017. години Аустрија је била други највећи инвеститор у српску привреду. Аустрија је такође важан партнер и у пројектима заштите животне средине и пољопривреде, посебно у областима третмана отпада и отпадних вода. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести