Курц : У Сарајеву женама плаћају да иду забрађене

БЕЧ : Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц заложио се, у изјави немачком дневнику „Ханделсблат“, за убрзавање приступног процеса ЕУ земаља Западног Балкана и изразио забринутост због све већег утицаја муслиманских земаља у том региону.
sebastijan kurc, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

Курц је изразио забринутост због растућег утицаја Турске, али и Саудијска Арабије на Западном Балкану.

„У Сарајеву или Приштини се, на пример, женама плаћа да потпуно забрађене излазе на улицу, како би промениле слику у граду“, казао је он.

Курц је истакао да се то не сме без деловања гледати.

С тим у вези, шеф аустријске дипломатије је рекао да би требало убрзати приступни процес, како би се Турска и друге силе држале под контролом.

„ЕУ, иако је тренутно потресена догађајима као што су Брегзит, мигрантска криза или тероризам, не сме испустити из вида Западни Балкан“, каже Курц.

Он је истакао да се ради о региону са младим државама, у којем је дошло поново до раста тензија између земаља или различитих народа.

„Због тога морамо даље играти активну улогу у овом по ЕУ веома важном региону. Морамо подржати реформе и борбу против радикализације, као и понудити веродостојну европску перспективу“, нагласио је Курц.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести