Курти: Атина би признањем Косова доказала да је лидер Балкана

АТИНА: Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да би Грчка признањем независности Косова доказала да је Атина спремна за улогу лидера на Балкану.
Aljbin Kurti  Foto: Tanjug/video
Фото: Аљбин Курти Фото: Танјуг/видео

Курти је за грчки лист То Вима оценио да „Грчка и Косово треба да ојачају своје независне односе због своје дуге заједничке историје, заједничког циља стабилности и мира на Балкану и заједничке будућности", пренела је приштинска Газета експрес.

Курти је навео и да би Косово поздравило одлуку Грчке о признању.

„Признање би било суштински доказ водеће улоге коју би Грчка требало да има у региону", казао је он.

Курти је додао да Косово јача економске односе са Грчком о чему сведочи и виртуелни економски форум који су организовала министарства спољних послова у априлу 2021.

На питање о нон пејперима и сценаријима о промени граница у региону Курти је казао да је најбољи одговор на све нон пејпере "без коментара".

Курти је навео да Косово нема дилеме да мора кренути ка европским и евроатлантским интеграцијама.

"Знајући да нас тренутни регионални оквир не може припремити за приступање ЕУ, на самиту у Тирани предложио сам да се ЦЕФТА ажурира на СЕФТА (Споразум о слободној трговини југоисточне Европе)", изјавио је Курти и додао да се нада да ће Европска комисија овај предлог схватити озбиљно и отпочети дијалог који би дао конкретне резултате.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести