Курти: Чак и да се трупе САД повуку, то не би било због таксе

БЕОГРАД: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да не верује да ће америчке трупе КФОР-а да напусте Косово, а сматра да, чак и ако се то деси, то неће бити због таксе уведене на робу из Србије и БиХ.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти сматра да амерички КФОР не би требало да се повуче са Косова, пренео је РТС.

"Видели смо једну жељу сина председника САД, али то нема никакве везе са стопостотном таксом. Ако ту одлуку донесе амерички председник, она још увек није повезана са таксом. Реч је о смањењу трупа које су САД извршиле и у Авганистану и у Сирији", додао је Курти.

Курти је јуче на предизборном скупу своје странке у Подујеву, где се очекују избори за председника општине, изразио уверење да би Сједињене Државе требало да "остану у свим облицима државе на Косову, уз амбасаду, економију, културу, одбрану и ми смо за снажно партнерство и савезништво".

"Укидаћемо стопостотну таксу, замењујући је постепено реципроцитетом. Уверени смо да је то прави пут и најрационалнији и најкориснији приступ наше земље ", изјавио је Курти.

Републикански сенатор из Џорџије Дејвид Перђу јуче је написао на Твитеру да Приштина мора да уради свој део посла и укине таксе наметнуте Србији, као и да би САД, ако Косово није потпуно посвећено миру, требало да преиспитају своје присуство тамо.

Доналд Трамп Млађи (43), најстарији син америчког председника Трампа, подржао је сенатора Перђуа и написао да је сагласан са тим ставом.

"Слажем се. На Косову има 650 америчких војника. Време је да их вратимо кући", написао је Трампов син на Твитеру.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести