Курти изнео шест услова за формирање ЗСО

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео је на седници скупштине у Приштини шест услова за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).
kurti
Фото: Танјуг/видео

Према Куртијевим речима, Удружење, како он назива ЗСО, мора бити у складу са косовским уставом и законима, преноси Репортери.

Други услов који Курти наводи је да ЗСО не може бити једнонационална, да мора променити назив и служити само за хоризонталну сарадњу општина, а трећи да права националних мањина и релевантни заштитни механизми треба да ојачају принцип реципроцитета између, како је навео, "две државе" и узму у обзир европске стандарде и моделе.

Курти даље каже да пре оснивања ЗСО морају бити угашене, како је навео, "нелегалне структуре Србије на северу" и предато све нелегално оружје.

Пети услов који је Курти навео је да је ЗСО део коначног споразума и спроводи се након, како каже, "међусобног признавања".

Шести услов Куртија је да председник Србије повуче писма упућена највишим званичницима пет држава чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова, у којима тражи да те државе не прихвате апликацију Приштине за чланство у ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести