Курти најавио привремено и условно укидање такси

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Вршилац дужности премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да ће вечерас пре поноћи таксе на српске производе бити привремено и условно суспендоване, и да ће бити уведене санкције за српске документе и робу, јавља Косово онлајн.
Aljbin Kurti  Foto: Tanjug/video
Фото: Аљбин Курти Фото: Танјуг/видео

Курти је на конференцији за новинаре у Приштини рекао да ће таксе на српске производе бити укинуте и замењене мерама реципроцитета, док ће на робу из БиХ таксе бити у целости укинуте без реципроцитета.

Он је навео да ће одллука ступити на снагу вечерас пре поноћи и да ће важити до 15. јуна, када ће бити донета процена о томе како је спроведена.

За меру реципроцитета рекао је да је донета у складу са споразумом ЦЕФТА и европским трговинским праксама.

"Влада је на састанку и доноси се веома важна одлука, која се односи на постепену примену реципроцитета као принципа у односима са Србијом. У трговинским односима са Србијом ознаке које се користе у следећим документима биће у складу са уставом Косова и важећим законима", казао је Курти.

Према његовим речима, одлуку коју вечерас доноси влада спроводе гранична полиција, царина, КВФА, агенција за медицинске производе и опрему и друге одговорне институције.

"Дакле, доносимо одлуку која ступа на снагу одмах након потписивања", поручио је Курти.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести