КУРТИ СА ЛАЈЧАКОМ: Време је било топлије од наше дискусије

ИРАКЛИОН: Премијер привремених приштинских Аљбин Курти састао се са изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у оквиру Међународног симпозијума СИМИ, који се одржава у Грчкој.
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

Курти је навео да је са Лајчаком имао дуг разговор о смањењу тензија и нормализацији односа са Србијом.

"Имао сам дуг разговор са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком на маргинама 25. симпозијума СИМИ на Криту о деескалацији тензија и нормализацији односа са Србијом. Остајемо посвећени. Време је било далеко топлије од наше дискусије", написао је Курти на Твитеру.

Он је претходно објавио да је отворио панел о Балкану заједно са бившим премијером Грчке Јоргосом Папандреуом, са којим је, како је навео, разговарао о односима земаља на Балкану, европским интеграцијама и основном споразуму са Србијом за нормализацију односа.

Портпарол владе привремених приштинских институција Перпарим Криезију изјавио је раније да Курти неће данас ићи на састанак у Тирану са премијером Албаније Едијем Рамом, већ ће уместо њега ићи заменик Бесник Бисљими.

У Тирани се данас одржава неформални састанак лидера региона, којем присуствује и европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи.

Криезију је на Фејсбуку навео да је Курти пре недељу дана добио позив од Раме за неформални састанак са европским комесаром Вархељијем, на који су позвани и остали представници Западног Балкана, али је, према његовим речима, Курти пре неколико месеци за овај период потврдио учешће на конференцији у Грчкој.

"Премијер Курти је обавестио премијера Раму да неће моћи да оде у овај пут јер је пре неколико месеци потврдио учешће на конференцији на Криту, у Грчкој, где је панел за Западни Балкан тачно истог дана и у исто време", рекао је Криезију.

Курти је током недавне посете Раме КиМ одбио да се са њим састане, наводећи да би на то пристао само у оквиру састанка две владе.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести