Лабан: Настављају се капитални пројекти у Суботици

Градоначелник Суботице Богдан Лабан изразио је задовољство резулатима постигнутим у потекле две године.
д
Фото: Град Суботица

Он је истакао да су покренути многи капитални пројекти, попут наставка изградње Народног позоришта, обилазнице око Суботице Ипсилон крак, а очекују се и инвеститори на Палићу. Један од приритета је развијање туризма на Палићу. Лабан је рекао да је завршена јавна набавка и изабран најповољнији понуђач за следећу фазу изградње Народног позоришта .

– Приоритети којих се држимо су очување постојећих радних места и отварање нових, рад на развоју комуналне и саобраћајне инфраструктуре, брига о најстаријим суграђанима и посвећивање пажње пројектима који ће подржати стварање услова да млади, образовани Суботичани који су тренутно без посла, у блиској будућности нађу запослење и остану у свом родном граду – рекао је Лабан. – Посебно место у програму који ћемо спроводити заузима Палић, као туристичка дестинација у коју ће се у наредном периоду улагати, али не само за туристе него и за све наше грађане. Од децембра 2016. до децембра 2017. године, у инфраструктурно опремање Палића и објекте уложено је око 130 милиона динара. У наредном периоду ћемо се фокусирати на развијање бањског туризма изградњом савременог спа и центра за опуштање. Видљив је помак у реализацији пројекта везаног за заштиту биодиверзитета језера Палић и Лудаш. Да подсетим, 17. новембра 2017. године потписан је споразум о финансирању између немачке КфЊ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, ЈП „Палић–Лудаш” и ЈКП „Водовод и канализација”. Споразум о финансирању потписан је на износ донације од 6,5 милиона евра.

Посебно место у програму који ћемо спроводити заузима Палић, као туристичка дестинација у коју ће се у наредном периоду улагати, али не само за туристе него и за све наше грађане (Богдан Лабан)

За уређење Палића и његове околине у протекле две године Управа за капитална улагања по конкурсу из 2017. године доделила је 77,7 милиона динара за пројекат уређења и урбаног опремања Великог парка на Палићу.

С два милиона динара из буџета Града Суботице, маја 2018. године започети су радови на реализацији пројекта изградње торња за веслаче на Западној обали језера Палић.

– Много се из буџета Града улагало и у развој спорта. Постављени су нови рефлектори на Градском стадиону, као и приступно осветљење, вредности 58 милиона динара, нови систем климатизације у Хали спортова – 20 милиона од Републике, а четири милиона из буџета Града – навео је Лабан. – Реновирани су спортски терени на Палићу, у вредности од десет милиона динара, постављен је нови балон на базену у Дудовој шуми, исте вредности, изграђен нови спортски терен с тартан-подлогом у спортском центру у Првомајској улици, вредан 1,5 милион динара. Град Суботица, ЈКП „Стадион” и Атлетски савез Србије заједно улазе у пројекат реконструкције атлетске стазе на Градском стадиону, свлачионица и санитарних просторија атлетског клуба и женског фудбалског клуба. Вредност радова је 80,5 милиона динара: 67 милиона обезбедило је Министарство омладине и спорта Републике Србије, а 14 милиона Град. Од првог јула до 31. децембра 2016. године из буџета Града издвојено је 28.059.035,23 динара за суфинансирање годишњих програма 50 спортских клубова и три савеза, а у 2017. из буџета 68.274.979,08 динара 46 спортских клубова и три савеза, у складу с Одлуком о финансирању или суфинансирању потреба и интереса грађана у области спорта из буџета Града. Одлуком о буџету Града Суботице за 2018. годину планирано је 2.400.000 динара за спортске стипендије путем Фонда за подстицање развоја талентованих спортиста.


Инвестирање у образовне установе

У адаптацију објекта ОШ „Соња Маринковић” у Суботици уложено је 48 милиона динара, а за адаптацију, санацију и рестаурацију фасаде и унутрашњег простора објекта и фискултурне сале Хемијско-технолошке школе Суботица 156 милиона динара. Реконструкција те школе почела је у јуну 2017. године, а комплетна обнова требало би да буде готова до септембра 2018. године.

За реконструкцију зграде ОШ „Матија Губец” у Таванкуту току је припрема техничке документације, као и за санацију и адаптацију Техничке школе „Иван Сарић” у Суботици.

Када је реч о пројектима, планирано је пројектно финансирање у износу од 4.000.000 динара, и за адаптацију крова ОШ „Иван Горан Ковачић” Суботица од 3.500.000 динара.


Локалним акционим планом запошљавања (ЛАПЗ) за 2018. годину предвиђену су субвенције послодавцима за запошљавање теже запошљивих категорија и за самозапошљавање, а подржаће се и мера јавних радова. Укупна свота за реализацију ЛАПЗ-а у 2018, износи 15 милиона динара.

Обавезе Града по основу јавног дуга, односно кредита, сервисиране су у роковима доспећа. Одлуком о буџету Града за 2017. годину настављено је спровођење мера штедње и рационализације сходно предлозима Владе РС. У 2018. години обавезе се извршавају искључиво на терет текућих прихода.

В. Х.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести