“Лафарж” донирао Беочину двеста хиљада евра

БЕОЧИН: Председник Општине Беочин Митар Милинковић и директор компаније “Лафарж БФЦ” Димитрије Књегињић потписали су споразум о сарадњи између беочинске фабрике цемента и Општине, према ком ће компанија “Лафарж” донирати 200.000 евра у развој локалне заједнице и побољшања услова живота житеља Беочина.
lafarz milinkovic knjeginjic
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Уговор је потписан у присуству начелника Јужнобачког округа Милана Новаковића, представника СПЦ и месних заједница и становника општине.

Новац ће бити уложен у богати културни и спортски живот грађана општине, али и стварању добре пословне климе за привлачење нових инвеститора.

Наменска средства, што је прецизирано и споразумом о сарадњи, биће издвојена за превоз ученика основних и средњих школа и факултета, затим за стипендирање ученика и студената, као и набавку опреме и одржавање основних школа, те за друге неопходне послове у овој општини.

Председник Општине Беочин Митар Милинковић каже да сарадња већ прелази у традицију, а компанија “Лафарж БФЦ” помаже у сваком моменту и тренутку када је потребно Општини.

Годинама имамо добру сарадњу и једино тако можемо направити напредак општине. Локална самоуправа је на располагању увек и “Лафаржу” и свим другим компанијама или онима које гравитирају ка општини, каже Милинковић и напомиње да ће се сарадња наставити и убудуће.

Ове године компанија “Лафарж БФЦ” прославља јубилеј, 180 година пословања.

Директор “Лафарж БФЦ” Србија Димитрије Књегињић каже да добра сарадња са Општином Беочин траје године, комуникација је двосмерна, лако доступна.

Наше постојање у општини Беочин и производња цемента је од кључног значаја не само за запослене, веж за целу заједницу, каже Књегињић и додаје да често дневно-политичке ствари утичу на то како би требало да изгледа пословни амбијент у некој средини.


Година јубилеја

Према речима директора Лафаржа Димитрија Књегињића, ова година је за беочинску цементару година јубилеја, прославља се 180 година постојања.

То је и 180 година индустрализације у Србији, ако не рачунамо пиваре, сматра Књегињић.


Да немамо сарадњу са Општином Беочин, наша компанија би врло брзо била угашена, истиче директор “Лафаржа”.

Књегињић каже да би држава могла много да им помогне, да буде боље свима.

Није поента да је само запосленима добро, већ да и општина Беочин убере више прихода, каже директор Лафаржа.

Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)


Сваке године запошљавају

Директор компаније “Лафарж БФЦ” Димитрије Књегињић каже да су првих пет година од приватизације имали социјални програм и помагали Општину, а већ 12 година потписују званичну сарадњу.

Досад је уложено око 5,6 милиона евра директно и тај новац се користи за добробит свих Беочинаца, каже директор Лафаржа и додаје да броје 240 запослених, а око 50 радника је запослено у другим деловима Србије, где раде на главним пројектима.

Према његовим речима, сваке године запошљавају, па је тако лане примљено 30 нових кадрова.

Нама треба све више образовних кадрова, који могу да допринесу развоју компаније, потражња за физичким пословима просто је нестала, али зато за машинске инжењере, као и процесне, добре технологе, већ сутра ујутру могу да дођу и имаће посао код нас, тврди директор Лафаржа.


Беочинска фабрика цемента приватизована је 2002. године, и отада важи за друштвено одговорну компанију.

Председник Општине Беочин Митар Милинковић каже да је кроз помоћ ове компаније развијен спорт, култура, омладина, ђаци, али су помоћ добиле и социјално угрожене категорије, уложено је у развој целе општине. Буџет Општине износи око 520 милиона динара, а помоћ Лафаржа износи око 25 милиона динара, што овој општини значи много.

Уређена је зграда Општине, туристичка кућица у Беочину, а од овог новца биће урађена и трећа фаза пешачко-бициклистичке стазе од зграде Општине до Лафаржа, каже Милинковић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести