ЛАЈЧАК: Апсолутно непотребна и нелогична ескалација, решење могуће само политички

БЕРЛИН: Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, оценио је да су догађаји на северу КиМ апсолутно непотребна и нелогична ескалација, истичући да је могуће само политичко решење, кроз постојећи дијалог.
1
Фото: Printscreen /YouTube/RTS

Лајчак је за DW, на питање колики је ово што се догађа ударац напорима да се успостави мир између две стране, рекао да су после много, много месеци преговора постигнута два важна споразума - у фебруару договор о путу нормализације односа, а затим у марту у Охриду и имплементациони анекс. 

"То значи да имамо пут ка нормализацији, имамо програм који се јасно бави свим отвореним питањима. Почели смо да имплементирамо тај документ и онда је дошло ово, што је сасвим непотребно, али нажалост прави веома озбиљне сметње", навео је Лајчак.

Указао је да не можемо имати нормализацију и ескалацију у исто време и истакао да је потребно деескалирати, вратити се раду на нормализацији, на имплементацији документа. 

"Да немамо документ, разумео бих да људи верују да ће оваквим акцијама нешто успети. Али, ми имамо споразум, што никада раније није био случај, тако да би заиста требало да се вратимо примени тог споразума и нормализацији", рекао је Лајчак.

На питање да ли ће распоређивање додатних НАТО снага у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да то може се реши само политички, а то значи кроз постојећи дијалог. 

Према његовим речима, НАТО је одиграо веома важну улогу, пре свега у одржавању мира на терену и у  тренутној узаврелој ситуацији, јединице Кфора раздвајале су тзв. косовску полицију од Срба. 

"Дакле, јачањем НАТО јачају и гаранције да ће бити спречена даља ескалација, али очигледно је да НАТО ово не може да реши - уз сво моје поштовање према НАТО. Није на НАТО да ово решава, нама треба политичко решење. И очигледно је да обе стране морају да одраде свој део", нагласио је Лајчак.

Његово мишљење је да је разлога за ескалацију на северу КиМ дубоко неповерење између Срба и Албанаца. 

Указао је да је на изборима у четири општине на северу КиМ излазност била 3,4 одсто и да новоизабрани градоначелници јесу испунили законске критеријуме, али да, када говоримо о легитимности или репрезентативности, постоји велики знак питања. 

На питање шта то што су Русија и Кина подржале став Србије значи за односе Србије са Европском унијом, Лајчак каже да те изјаве немају стварни значај за ситуацију на терену. 

"Ситуација на терену је да имамо дијалог који води Европска унија, који је снажно подржан од свих 27 држава-чланица ЕУ, а веома снажно подржан и од Сједињених Држава. Обе стране су део овог дијалога", рекао је Лајчак и поновио да оно што је заиста потребно јесте повратак за преговарачки сто.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести