Лајчак: ЕУ пажљиво пратила споразуме у Вашингтону

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, дан пред посету Косову, изјавио да су све државе чланице ЕУ пажљиво пратиле потписивање докумената које су представници Београда и Приштине потписивали у Вашингтону.
miroslav lajcak, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

"Стране морају саме да говоре о обећањима која су дале САД у два одвојена документа која су потписана. За нас документи помињу елементе прошлих споразума о дијалогу уз помоћ ЕУ, питања о којима се у то време расправљало као део дијалога под покровитељством ЕУ, инвестиционе пројекте које финансира ЕУ и низ америчких спољнополитичких ставова", рекао је Лајчак за приштински Телеграфи.

Он је подсетио да кад је реч о последњим тачкама споразума свака обавеза која је дата трећим странама мора бити у потпуности у складу и са обавезама које су Београд и Приштина преузели у усклађивању свог законодавства са тековинама ЕУ. Лајчак је рекао и да очекује да ће обе стране деловати у складу са том опредељеношћу, тако да њихова европска перспектива не буде угрожена, пренело је Косово онлајн.

То се посебно односи на могућност да имају своје амбасаде у Јерусалиму, прецизирао је Лајчак.

"ЕУ је била врло јасна. Сваки дипломатски корак који би могао довести у питање заједнички став ЕУ о Јерусалиму ствар је за озбиљну забринутост и жаљење", поручио је Лајчак

"У контексту докумената потписаних у Белој кући, дозволите ми да кажем да је ЕУ била и остаје највећи инвеститор, донатор и трговински партнер у региону, а нови инвестициони пакет комесара Вархељија управо је објављен 6. октобра'', додао је.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести