Лајчак: Фокусирати се на нормализацију

БРИСЕЛ: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је, будући да је протекла недеља у Бриселу била релативно мирна за њега, имао прилику да ради на документима који су важни за примену споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине.
miroslav lajcak, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Лајчак је на Фејсбуку, сумирајући протеклу недељу, изразио забринутост због појединих дешавања на КиМ и поручио да ЕУ очекује од Београда и Приштине да се у потпуности усредсреде на нормализацију односа.

"Ова недеља у Бриселу је за мене била релативно мирна, што ми је дало прилику да радим на документима важним за спровођење споразума из дијалога и да се дубље удубим у актуелна дешавања и расположења у региону. Нажалост, неки од ових догађаја су забрињавајући, и очекујемо од страна да се у потпуности фокусирају на нормализацију односа ", навео је Лајчак.

Он је додао да се током протекле недеље састао са послаником Европског парламента Матјажем Немецом како би разговарали о перспективама за напредак дијалога и о другим питањима на Западном Балкану.

Лајчак је навео и да је имао продуктивне телефонске разговоре са партнерима на терену, што му је омогућило боље разумевање расположења и развоја догађаја на северу КиМ.

Он је истакао да је разговарао о безбедносним питањима са командантом Кфора  генерал-мајором Анђелом Микелеом Ристућом, укључујући о недавним инцидентима на контролним пунктовима.

Лајчак је навео да је питање безбедности било у фокусу његовог састанка са шефом Еулекса Ларсом Гунаром Вигемарком.

Како је прецизирао, разговарали су о најновијим дешавањима у дијалогу и ситуацији око регистарских таблица, као и о предстојећим изборима и другим дешавањима на северу КиМ.

Лајчак је истакао да је имао прилику и да информише специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу Мисије УНМИК Каролину Зијаде о напретку у дијалогу, уочи њеног редовног брифинга Савета безбедности УН.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести