ЛАЈЧАК: Имао сам ПРОДУКТВНЕ разговоре у Вашингтону О СИТУАЦИЈИ на северу КиМ

БРИСЕЛ: Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је недавно имао продуктивне разговоре у Вашингтону о ситуацији на Западном Балкану и заједничким напорима САД и ЕУ за деескалацију стања на северу КиМ.
miroslav lajcak, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

"Било је веома важно отићи у САД и упоредити забелешке са мојим колегама током осетљивог времена. Срео сам се са подсекретаром САД Викторијом Нуланд и специјалним саветником америчког Стејт департмента Дереком Шолеом. Поделили смо заједничку процену о ситуацији на северу Косова. Нагласили смо значај моменталне деескалације и повратка дијалогу под окриљем ЕУ", навео је Лајчак синоћ на Фејсбуку.

Он је додао да је са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром разменио утиске о ситуацији у региону, као и да је причао  са још неким америчким званичницима.

"Наша блиска сарадња и снажна подршка Америке је врло значајна. Ови разговори су углавном усмерени на безбедносну ситуацију, неопходне кораке ка деескалацији и смеру којим ће ићи дијалог и Западни Балкан, генерално", истакао је Лајчак.

Он је додао да се вратио у Брисел како би помогао високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу у сазивању кризног менаџмента са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

"Наш циљ био је да нађемо излаз из ситуације на северу Косова, која је наставила да буде напета. У име ЕУ, представили смо јасна очекивања обема странама, која се заснивају на три елемента: деескалацији, новим изборима и повратку имплементацији споразума из Охрида. Наредних дана, остаћемо у блиском контакту са обе стране, док ћемо паралелно пажљиво пратити развој на терену", рекао је Лајчак.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести