Лајчак: Наставак дијалога чим влада у Приштини преузме дужност

БЕОГРАД: Спремни смо да наставимо дијалог Београда и Приштине чим нова влада у Приштини преузме дужност, каже специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
miroslav lajcak, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Он за Данас каже да није мудро "фиксирати датум" када би дијалог могао да отпочне, али да је спреман да допутује у регион западног Балкана да би се срео са преговарачима када услови то дозволе и подсећа да је ЕУ "јасно предочила да нема другог начина осим дијалога на европском путу Србије и Косова".

"ЕУ је убеђена да је свеобухватна нормализација односа између Косова и Србије апсолутно могућа", навео је Лајчак, а на питање да ли је оптимиста да је у скорије време могуће пронаћи коначно решење за питање Косова додаје: "наравно, јесам".

У том контексту, Лајчак каже и да су се у јулу договорили параметри и елементи са председником Вучићем и тадашњим косовским премијером Авдулахом Хотијем.

"Оно што је потребно да урадимо управо сада јесте да преговарамо о суштини. Али, као што увек кажем, брзина наших преговора не зависи од ЕУ или од мене као особе. Њу одређују две стране а ми смо спремни да делујемо онолико брзо колико две стране буду спремне да то не ''отежу'' и нећемо их убрзавати", истакао је Лајчак.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести