Лајчак: Реалност Косова је да није признато од пет чланица ЕУ

ХЕЛСИНКИ: Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак позвао је Приштину да укине таксе на српску робу и истакао да је реалност да Косово није признало пет чланица Европске уније. 
Miroslav Lajčak Foto Tanjug / Globsec
Фото: Foto Tanjug / Globsec

Лајчак је у Хелсинкију, долазећи на састанак министра спољних полова ЕУ и Западног Балкана, одговарајући на питања новинара о позицији Косова у процесу евроинтеграција, подсетио на чињенично стање.

Косово је проблем јер није признато од стране пет земља чланица ЕУ. То је реалност Косова, рекао је Лајчак.

На питање да ли види могућност промене таквог стања, шеф дипломатије Словачке, једне од ЕУ чланица која није признала косовску независност, одговорио је шта првенствено жели да види на самом Косову.

Прва промену коју желим да видим је позитиван развој догађаја на Косову почевши од укидања такси, закључио је Лајчак.

Србија не може ићи у више праваца истовремено

Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајачак сматра да најављено потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом не приближава Србију њеном стратешком циљу, што је чланство у ЕУ.

Ако сте озбиљни у својој европској орјентацији онда пратите политичке изборе који вас томе приближавају. Овој корак није један од тих, поручио је Лачак.

Министар спољних послова Словачке је долазећи на састанак са представницима земаља Западног Балкна у Хелсиникију оценио да је најављено потписивање трговинског споразума са "про руском групацијом" од стране Србије "збуњујуће" и поручио да се "не може ићи у више праваца истовремено".

Србија би 25. октобра требало да потпише трговински споразум са Евроазијском економском унијом, а Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести