Лајчак: Верујем да ће дијалог веома брзо дати резултате

БАЊАЛУКА: Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да тај дијалог није једнонставан, да је пођеднако "осетљиво питање и за Србију и Косово", да постоји и да верује да ћемо, како каже, веома брзо видети и конкретне резултате.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Лајчак је за аудио потцаст бањалучког портала Бука, на питање о дијалогу Београда и Приштине и одбијању Приштине да формира Заједницу спрских општина на северу, казао да је дијалог "осетљиво питање и за Србију и за Косово".

Међутим, дијалог траје дуже од деценије и донео је низ конкретних и добрих решења. Дијалог нема алтернативу и то потврђују лидери и на Косову и у Србији и он је кључан и за нормализацију европских односа и за напредак на њиховом европском путу. Данас смо у ситуацији да имамо лидере са снажним мандатом и у Београду и у Приштини. Они имају снагу да донесу решења и у фази смо да преговарамо о томе какав је најбољи могући пут напред, казао је Лајчак.

Подсетио је да су се "лидери састали у јуну и јулу у Бриселу" и спремни су, каже, да дођу поново.

Радимо на томе да тај састанак произведе и неке конкретне одлуке. Тај дијалог није једноставан, али он постоји и верујем да ћемо видети и конкретне резултате веома брзо, каже Лајчак.

Ескалација, каже, није у интересу "ни једне ни друге стране".

Међународна заједница је изричита када каже да нема алтернативе дијалогу и да не постоје заобилазни путеви. Очекујемо активно и озбиљно ангажовање и Србије и Косова. Имамо и документе које говоре то и наши партнери су свесни тога, рекао је Лајчак.

На питање да ли би регион требало да радује или забрине заинтересованост међународне заједнице с обзиром на то да је и Велика Британија недавно именовала Стјуарта Пича, Лајчак каже да би свима било једноставније да се бавимо својим послом.

Међутим, регион је навикао на повећано ангажовање међународне заједнице. Нажалост, и даље постоји потреба за тим. ЕУ нема намеру нити амбицију да ''микро-менажира'' регион, али једноставно наше присуство је потребно, каже Лајчак и додаје да је Унија је највише присутна у региону јер је највећи инвеститор, трговински партнер и донатор.

Према његовим речима, ЕУ улаже милијарде евра у напредак Западног Балкана.

Када говоримо о политичком ангажовању, желео бих да истакнем као позитивну ствар врло уску сарадњу коју имамо са САД и администрацијом Џозефа Бајдена.
Стварно делимо исту визију а то је Балкан који је у ЕУ и дели њене вредности, каже Лајчак, који је потврдио да су се Габријел Ескобар и он недавно срели с Пичом у Лондону и шест шефова дипломатија из региона.

Главна порука тог састанка је била да не постоји друга будућност за Западни Балкан осим европске, не постоји друга агенда осим европске, не постоји други начин нормализације односа Србије и Косова од дијалога ЕУ а наравно да смо пренели и британском изасланику Стјуарту Пичу да је добродошао да се прикључи тим напорима и да смо сви у истом тиму. Пич је то апсолутно потврдио, казао је Лајчак.

Говорећи о регону, Лајчак каже да види четири изазова, а најнепосреднији су, каже, Северна Македонија и Албанија, које што пре треба да почну да воде преговоре о прикључењу ЕУ.

Најозбиљнији проблем је криза у БиХ. Изазов од највећег стратешког значаја је нормализација односа Београда и Приштине, јер се то не тиче само за те две земље будући да Срби и Албанци живе у свакој земљи на Балкану и однос Србије и Косова утиче на регионалну сарадњу, зато је решење тог питања од највећег стратешког значаја, рекао је.

Указао је да је изазов који сматра најфундаменталнијем је питање какав ће бити Балкан.

Да ли ће бити Балкан који дели европске вредности, који промовише демократију и владавину права, који се бори против корупције и у којем има независних медија и грађанског друштва? Или ћемо добити друштва у којима нема ништа од тога а да имамо неку врсту ауторитативних влада без поштовања европских вредности, навео је Лајчак.

Та утакмица се, истиче, дешава управо и мислим да је јако битно и за ЕУ и за земље региона да се придруже не само административно већ пре свега по заједничком систему вредности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести