Лајен: Србија део "тима Европа"

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је видео самит лидера ЕУ и Западног Балкана доказ да је Западни Балкан апсолутни приоритет ЕУ.
Ursula fon der Lajen/Fonet
Фото: Dnevnik.rs

Она је навела да је Србија била "део тима Европа" који је скупио преко 4 милијарде долара за борбу против Ковид19.

Западни Балкан припада ЕУ и ту нико у ЕУ не поставља питање. Чврсто верујем да ЕУ има посебну одговорност да помаже своје партнере у региону, нагласила је синоћ фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен је по завршетку видео самита одржаног са лидерима ЕУ и Западног Балкана нагласила да је ЕУ показала јасну солидарности са регионом током пандемије Ковид19.

Она се захвалила и региону на његовој помоћи ЕУ.

На глобалној донаторској конфренцији скупили смо 8 милијарди долара од чега је више од 4 миљарде долара дошло из "тима Европа" чији део била и Србија са донацијом од 2 млиона евра. У питању је снажна и јасна порука, каже фон дер Лајен.

Председница Европске комисије каже да је ЕУ мобилисала 3, 3 милијарде евра за подршку региону како у здравственом сектору као и у отклањају социо - економских последица пандемије и помоћи малим и средњим предузећима.

Она додаје да је ЕУ током пандемије укључила Западни Балкан у инцијативе које су намењене само земљама чланицама и оценила да је то доказ да је Запдни Балкан "привилеговани пратнер" и да има недвосмислену ЕУ подршку за своју европску песпективу.

Урсула фон дер Лајен је највила да ће ЕУ након пандемије у циљу дугорочног економског оправка региона изаћи са економско инвестиционим планом који ће се фокусирати на транспорт, енергетску инфраструктуру, зелену трансформацију привреде и дигиталну транзицију.

Регионална сарадња и добросуседски односи су кључ за економски опоравак региона. Ми у Европи то врло добро знамо јер је наше јединствено тржиште наша снага. Желимо да се Западни Балкан приближи јединственом тржишту ЕУ и да има користи од тога, наводи фон дер Лајен.

Она је позвала власти у региону да наставе с реформским процесима посебно у области владавине права, борбе против корупције, финкционисања демократских институција и јавне админстрације.

ЕУ жели да види јасне доказе у борби против корупције и организованог кримала. Истовремено, слободно новинарство је стуб демократије и налази се у европском ДНК, поручила је фон дер Лајен.

Она је нагласила да нова методологија приступних преговора омогућава земљама које покажу брже опљиве резулате у рефомама да се крећу брже у приступним преговорима.

Политика проширења је једна од најуспешнијих ЕУ политика која је проширила мир, просперите и стаблоност на континенту. Убеђена сам да ће донети и ЕУ и Западном Балкану, закључила је фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести