Љајић: Логично да СДПС добије ресор који сам до сада водио

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација и лидер Социјалдемократке партије Србије (СДПС) Расим Љајић изјавио је да неучествовањем у новој влади не излази из политике, већ прави паузу да би се, како каже, вратио некој будућој влади.
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

Он је у интервјуу за данашњи ''Блиц'' истакао да странка коју води има три ''озбиљна кандидата'' који би могли да га наследе на функцији министра.

Додао је да још није дефинисано који ће тачно ресор припасти СДПС-у у новој влади и да зато не може да говори о конкретним именима, али је, каже, сигуран да троје његових партијских колега - две жене и један мушкарац, могу адекватно да обаве посао за који буду задужени.

Љајић каже да је председнику Србије и СНС Александру Вучићу пренео да би најлогичније било да кандидат СДПС-а преузме ресор који је он до сада водио.

''Пре свега, за ту позицију имамо најбоља решења, а и не би било потребно више месеци да се неко уходава и улази у нов посао'', рекао је Љајић и додао да је његова странка заинтересована да задржи место потпредседника Народне скупштине о чему ће, како је навео, разговарати са партнерима из СНС-а.

На питање о одлуци да се одрекне министарске функције, Љајић је казао да су два кључна разлога за то, а пре свега, обећање које је дао пре две године.

Он је казао да су га многи из странке уверавали да остане министар јер је његово неучествовање у влади велики ризик за СДПС, чега је, како каже, и сам свестан, али сматра да је боље ризиковати него изгубити кредибилитет.

Као други разлог навео је учестале оптужбе политичких опонената да је ''вечити министар'' и да је био у свакој влади, а који му, каже, броје дане у влади јер ''не могу да нађу грешку''.

Коментаришући најаву председника Вучића да би 2022.године , поред председничких, могли да се одрже и ванредни парламентарни избори, Љајић каже да не зна да ли ће их бити, али да би у потпуности разумео логику да се они одрже.

Упитан о економском споразуму који је пре две недеље потписан у Вашингтону, Љајић је оценио да економијом не могу да се реше политички проблеми, али да привредна сарадња крчи пут да се ти проблеми решавају у повољнијој атмосфери.

''За мене ће први тест за тај споразум бити, рецимо, да ли ће Приштина укинути таксу од 40 евра по тони за увоз брашна из централне Србије или таксу од два евроцента по грађевинском блоку'', навео је Љајић и додао да ће се на том примеру показати јасна политичка воља за економску нормализацију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести