Љајић: Споразум с ЕАЕУ од великог значаја за Србију

МОСКВА: Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније од великог је значаја за Србију јер јој отвара тржиште од 180 милиона људи, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Споразум покрива 99 одсто српске робе која ће бити ослобођена царине, што ће створити повољне услове за даљу успешну сарадња у другим областима, укључујући и трговину, рекао је за агенцију Тасс Љајић, који је раније јуче присуствовао потписивању Споразума у Москви.

Он је казао да Србија захваљући Споразуму очекује нове инвестиције, како земаља чланица ЕАЕУ, тако и држава ЕУ, које, такође, могу да имају користи од споразума уколико, како је навео, производе робу у Србији.

Очигледно је да ће овај споразум створити још повољнију климу у политичким и другим односима између Русије и Србије, а ти односи ће утицати на практичне области, поготово на економију, рекао је српски министар.

Он је истакао и да очекује и пораст трговине с ЕАЕУ после потписивања споразума.

Волео бих да укажем на то да тренутно 743 српске компаније извозе своју робу на руско трзишсте, са понудом од више од 1.200 производа, додао је Љајић.

Премијерка Србије Ана Брнабић потписала је јуче у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније којим се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Споразум ће заменити постојеће билатералне споразуме с Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од око 183 милиона људи.

Према споразуму, Србија ће у земље ЕАЕУ моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90.000 литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести