Љајић: Србија ће поштовати одлуке свог суда

БЕОГРАД: Хашки трибунал тражи од Србије да се изјасни о захтеву тужитељке у процесу против чланова СРС оптужених за непоштовање суда, а председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић је изјавио данас да ће Србија поштовати одлуке свог суда, преноси Б92.
rasim ljajic RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Трубунал тражи и да се доставе записници на основу којих је Виши суд у Београду одбио да оптужене изручи Трибуналу. 

"Докле год је оваква одлука нашег суда на снази нема ту простора за политику и ставове политичара. Ми ћемо поштовати одлуку суда каква год она буде. Засад је суд донео одлуку какву је донео и ми морамо да је поштујемо", рекао је Љајић.

Почео је да тече рок од три недеље који је хашки трибунал дао Србији да достави транскипте два саслушања троје радикала оптужених за непоштовање суда, пред Одељењем за ратне злоцине у Беогаду. 

Реч је о случају против радикала Петра Јојића и Вјерице Радете.

Две и по године Хашки трибунал тражи хапшење функционера СРС оптужених да су претњама, уценама и подмићивањем утицали на сведоке у процесу против Војислава Шешеља.

"Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду пресудило је да нема законских основа за хапшење и изручење троје радикала, зато што закон предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, не и за непоштовање суда. На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао ''црвене потернице''", навела је Радета.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести