Љајић: Србија тражи нови модел гласања у ЦЕФТИ

БЕОГРАД: Србија преговара са чланицама ЦЕФТЕ како би се начин гласања у тој организацији у наредном периоду променио, са циљем да се избегне досадашња пракса да једна земља блокира другу приликом гласања о важним споразумима.
rasim ljajic, tanjug rade prelic
Фото: Расим Љајић, фото: Тнајуг (Раде Прелић)

Наиме, до сада су све одлуке чланица морале да се донесу консензусом свих земаља, док је предлог Србије да се направи нови модел гласања - "консензус минус један".

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за Танјуг да ће се на тај начин избећи могућност да једна земља блокира другу у потписивању одређених споразума у оквиру ЦЕФТЕ, уколико, на пример, између те две земље постоји одређени међудржавни спор.

"Тражимо другачији модел, а то је ''консензус минус један'' како би се одлуке могле доносити. То би у великој мери убрзало њихово доношење. С друге стране, деловало би превентивно, да неке земље не предузимају ванцаринске баријере", каже Љајић.

Министар наводи да су у току и преговори о Протоколу 6 у оквиру ЦЕФТА споразума, те да је реч о слободној трговини и услугама између држава региона.

Објашњава и да се разговори са другим чланицама ове организације воде о међусобном признавању диплома, што би, каже, обезбедило слободан проток радне снаге међу земљама Западног Балкана.

Намера је, истиче, да се на крају целог процеса разговора дође до признавања диплома свих високошколских установа међу државама региона.

"Циљ је да се на крају обезбеди и слободан проток радне снаге уз признање свих квалификација међу земљама Западног Балкана", истиче Љајић.

Кад је реч о протоку робе, Љајић истиче да ће неке одлуке, потписане на недавном Самиту лидера региона у Трсту, а везане за Царинску унију, грађани Србије моћи да осете већ крајем ове и почетком идуће године.

Реч је, каже, о смањењу процедура приликом извоза наше робе у регион, што ће значајно смањити задрзавање на границама.  

EUR/RSD 117.0839
Најновије вести