Љајић: У болници у Новом Пазару до 2. јула умрло 46 људи

БЕОГРАД: Министар Расим Љајић изјавио је данас да се тешка ситуација у Новом Пазару, у чијој Општој болници је од 1. априла до 2. јула умрло 46 људи, стабилизује, да систем почиње да функционише и да је добро што се све више грађана одлучује на прегледе, чак и 250 дневно.
Rasim Ljajić Foto: Tanjug/S. Radovanović
Фото: Tanjug

"Наравно да није добро, наравно да је опасно, 250 људи долази дневно на преглед у ковид амбуланту, вероватно их је још толико код куће, има старих које деца лече медом и прополисом 15 дана, а у завршној фази долазе код лекара када је тешко нешто учинти", рекао је Љајић за ТВ Прва и додао да је сада помоћ потребнија Тутину и Сјеници.

Ситауција се, како каже, погоршала у Сјеници, али је додро што ће данас тамо већ бити лекари из Крагујевца који су помагали у Новом Пазару.

Министар је рекао да је набавио податке да је у општој болници у Новом Пазару до 1. априла до 2 јула умрло 46 људи, - 35 из Новог Пазара 11 из Тутина, и нагласио да сви треба да знају да је неколико људи вероватно умло и код куће, а и да у тај број нису ушли они који су умрли у некој другој болници у којој су били лечени - нпр. у Крагујевцу, Београду... одакле чека податке.

Рекао је да не види било који разлог да неко прикивира бројеве мртвих.

Љајић је позвао и на објективно извештавање, јер у супротном лекари и надлежни, како упозорава морају да користе део снага на демантовање неистина уместо на лечење.

Љајић је замолио све који и најмање могу да помогну да то и учине, а оне друге да не одмажу и да не дозволе да Нови Пазар буде полигон политичке борбе

Према неговим речима, иако се стиауција стабилизује, много је тешко.

"У мојој улици много људи је инфицирано, оболело, преминуо ми је пријатељ, никада није попио ниједан антибиотик, никада није био болестан, имао је и три негативна теста", рекао је Љајић.

Сада нам је најважнија помоћ у људству, опрему имамо, много лекара затворило је привате амбуланте али се нико није јавио да помаже, рекао је Љајић и додао да се извињава ако је то неко учинио, а њему је промакло.

"Надам се да ће се све стабилизовати да ће људи моћи да добију помоћ, имамо нову пољску болницу, надам се да ће све то одговорити на све притиске не само из Пазара већ и Тутина и Сјенице", рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести