Љајић: Вест о преминулима засенила вести о стабилизацији

НОВИ ПАЗАР: У новопазарској болници у протекла 24 сата преминуло је 10 особа од последица вируса корона, а та вест је с правом засенила позитивне и оптимистичне вести које говоре да се ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину полако стабилизује, оценио је данас министар Расим Љајић.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Како је испричао за ТВ Прва, први пут данас је имало слободних места у болници у Новом Пазару, а од јуче 60 тестираних има девет новооболелих, што је најмањи проценат у последњих 20 дана, који је ишао и до 52 одсто, па 48 одсто, па је падао на 36 одсто.

У Тутину је 1. јула од 90 пацијената 50 имало упалу плућа, а јуче је било 12 пацијената са упалом плућа, казао је Љајић и додао да је у Сјеници у организационом смислу значајно боља ситуација.

"Али, све то је нажалост пало у воду због 10 преминулих током последњих 24 сата", навео је министар.

Коментаришући долазак лекара из БиХ, тачније из Тузле и Сарајева у Пазар на испомоћ, Љајић је казао да је од почетка проблема у Пазару главна помоћ која је потребна у кадровима, људству.

Наводи да су данас и лекари из БИХ рекли да су изненађени са две ствари - бројем пацијената који су хоспитализовани и опремљеношћу новопазарске болнице.

Каже и да је босанскохерцеговачки доктор рекао да ништа не фали у болници у Новом Пазару , да има и лекова и опреме, савршена опрема као што је и у КЦ у Сарајеву.

"Читав проблем је настао због великог броја људи који су у кратком временском периоду дошли у болницу где је ушла инфекција, самим тим је и медицински кадар био десеткован и зато је та помоћ од огромне важности, посебно лекари из Крагујевца који су први притекли у помоћ, заједно са лекарима из Краљева, Крушевца, Чачка", казао је.

Љајић верујем по први пут да ће у једном кратком временском периоду успети да се ситуација стабилизује и каже да то неће ићи тако једноставно.

Нажалост, биће још преминулих, сматра Љајић и појашњава да је то зато што се велики број људи јавило у касном стадијуму болести.

"Али, лекари се боре и чине максималан напор да се спасу животи људи", наглашава министар и додаје да се у Пазару лакше могу набројати људи који су здрави, него они који су оболели од вируса корона.

Испричао је и да је данас ишао у четири породице да изрази саучешће.

"Ово је заиста један јако, јако тежак и тужан период. Никада Пазар није изгледао тужан као ових дана, једна суморна атмосфера, пуна неизвесности, нико више не зна ни колико ће ово да траје, ни шта доноси дан, а шта ноћ, плашите се сваког телефонског позива јер можете да чујете само лоше вести", прича.

 

Додаје да је у Пазару све у знаку короне и трагедије која их је задесила.

 

Позвао је све људе да буду заједно и да се заједно боре против овог зла.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести