Лазански: Састанак са Помпеом доказ да су САД за дијалог 

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански рекао је да је данашњи сусрет председника Александра Вучића са америчким државним секретаром Мајком Помпеом веома значајан и да је то, што Америка организује овакве сусрете, доказ да инсистира на наставку дијалога Београда и Приштине.
lazanski
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

"Тиме што Америка инсистира на таквим сусретима само показује да за њих без обзира што декларативно амбасадори Америке и у Београду и у Приштини кажу да је процес независности Косова завршена ствар, ово показује да ипак није завршено", рекао је Лазански гостујући у Јутарњем програму РТС.

"Чим Америка инсистира да се дијалог Београда и Приштине настави и чим Американци организују овакве сусрете то показује да има простора за неку врсту решења које би било прихватљиво и за Београд", додао је Лазански.

Истакао је да је статус Косова, без обзира на једнострана признања, регулисан Резолуцијом 1244, а то се може променити само уз сагласност чланица Савета безбедности УН и да то морају да одобре Велика Битанија, Француска, Кина, Америка и Русија.

"Без те сагласности нема промене Резолуције 1244, а онда формално-правно ни промене статуса", навео је Лазански.

Указао је да је добро бити у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН и разговарати са свим факторима који креирају светску политику.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести