ЛДП: Вучићу је најмање потребна нестабилна Црна Гора

БЕОГРАД:  Председник ЛДП Чедомир Јовановић верује да су тренутно Београд и Подгорица у позицији да плаћају цену за грешке које су направљене у прошлости и поручује: "Ми бисмо дали све на свету да те грешке нису направљене".
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

Одговарајући на питање Радија Црна Гора о томе да ли изјаве званичног Берограда значе мешање у унутрашње ствари Црне Горе, Јовановић каже да је сигуран да су нестабилна Црна Гора и још један национални српски проблем најмање потребни Вучићу.На то се надовезује ставом да је национализам одавно присутан у друштву и да он није наметнут људима преко ноћи. Према његовом мишљењу национализам у региону је очигледан покретач друштва, само у погрешном смеру.

"Ситуација у којој се налазимо је веома тешка зато што је она последица читавог низа проблема који су предуго били отворени и који су мутирали и које не можете да више закопавате и гурате под тепих, а немате више ни снаге, нити знате како да их решите. Говорим о Београду. И коначно, постоји још увек нека сила која нас све заједно како - тако чува, јер још имамо више среће него памети", уверен је Јовановић.

На питање да ли су у Србији моћнији црква или држава каже да су у Србији "сви килави", чиме објашњава њихову толику агресију.Пита се и на чему се то заснива моћ наше цркве и кога је то она заштитила - током Олује, Бљеска, у Босни, на Косову...

"На чему се заснива та моћ? На глупој претпоставци да је Косово срце Србије? Коштуница је добио 2008. године одговор на то шта је срце Србије. Јесте, кад су косовски Албанци прогласили независност, он је направио митинг у Београду после ког смо полупали цео град и покрали патике по бутицима. Ето, тако смо бранили Косово. Је л'' волиш Косово? Извини, онда мораш да седнеш да се договориш. Мораш једном да се опасуљиш", поручује лидер ЛДП.

На питање припада ли Србија западу или истоку, каже да Србији никада није било место на истоку, нити да је исток жели крај себе, већ се само "српски национализам користи као инструмент руског дестабилизовања Европе".У том смилу примећује да би "многима од њих добро дошао мали балкански рат и крвопролиће".

"Оваква Москва никад неће признати црногорску државу. Увек ће је рушити. Једино што може да ради је да пујда те лудаке и политичаре који су стигли као велики Срби до Кадирова и Чеченије у изборној кампањи. И да злоупотребљава тај мој несрећни народ у коме ја још видим толико тога лепог. И жао ми је кад видим ту енергију. Ја нисам егзалтиран као новинари Спутњика који преносе то што се дешава у Црној Гори. Мени је жао. То је велика несрећа, и ваша и наша заједно", закључио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести