Лекић: Ђукановићев проблем је већина у парламенту

ПОДГОРИЦА: Посланик, лидер Демоса и кандидат за мандатара за састав 44. Владе Црне Горе Миодраг Лекић, указао је да је Црна Гора поново на раскрсници и да ствари нису оптимистичне, те да је за председника држае Мила Ђукановића једини проблем то што постоји скупштинска већина.
2
Фото: Youtube Printscreen

Лекића су за мандатара предложиле странке "старе" парламентарне већине формиране након августовских избора 2020., али је председник Ђукановић то игнорисао и затражио распуштање Скупштине Црне Горе, што је довело до усвајања измена Закона о председнику.

Измене Закона о председнику иницирао је Демократски фронт с циљем да Лекић добије мандат за формирање нове владе.

Лекић је гостујући на ТВ Вијести са лидером СДП Ранком Кривокапићем рекао да су изменама Закона о председнику остале све надлежности председника и да се ради о разрађивању Устава.

Ђукановић није потписао усвојени измењени Закон о председнику, већ га је вратио Скупштини на поновно разматрање, а његова ДПС захтева повлачење поменутог закона из процедуре, што ће бити тема једне од наредних седница парламента.

Странке старе-нове већине тврде да од измењеног Закона о председнику неће одустати и да ће поново изгласати.

Лекић је истакао да је недодељивањем мандата за састав владе од црногорског председника пољуљан однос система поделе власти и да је прекршен закон непозивањем представника свих скупштинских партија на консултације.

„Једна могућност је била да ништа не урадимо, да смо немоћни пред самовољом председника државе… Нема он што ту да размишља, треба да позове, разговара, да види има ли већине или не. Већина постоји и ту је проблем. И ту је приземна, политичка калкулација - идемо на изборе, да суспендујемо скупштину… а његова странка и сарадници нису већина. И фино је замислио - ''ајде да не постоји Скупштина у којој су мањина", истакао је Лекић.

Он тврди да се овде не ради о правном силеџијству, већ да је ово, како је казао, демократски, политички одговор правним средствима и у склопу закона.

Ђукановић, његов ДПС и странке традиционални партнери СДП, СД и ЛП тврде да је реч о "уставном пучу".

Говорећи о дијалогу за превазилажење политичке и економске кризе у Црној Гори, који је иницирала председница парламента Данијела Ђуровић, Лекић сматра да Демократски фронт није без разлога напустио преговоре и додао да страхује да ће и наредни састанак бити неуспешан ако буде организован на исти начин.

Према његовим речима, јучерашњи састанак лидера парламентарних странака није успео због недоласка председника и лидера ДПС Мила Ђукановића, али не само због тога.

Да би други састанак о дијалогу за излазак из кризе успео, Лекић сматра да је неопходно да сви учесници буду присутни, да председник државе уважи да, како каже, постоји нека Скупштина, а не да Ђукановићу буде циљ да се она што пре расформира и распишу ванредни парламентарни избори.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести