Линта: Навршава се 30 година од злочиначке акције Откос

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршило 30 година од почетка злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“, чији је циљ био етничко чишћење Срба са подручју источне Билогоре у троуглу који чине Бјеловар, Дарувар и Вировитица.
miodrag-linta
Фото: mc.rs

Пре и током злочиначке акције "Откос", која је почела 31. октобра 1991. године, страдао је 41 цивил и 23 припадника Територијалне одбране. Још се трага за посмртним остацима 15 лица. Протерано је око 4.000 Срба из 23 билогорска села и део из још 15 насеља која су углавном била насељена Србима, навео је Линта у изјави за јавност.

"Готово сви цивили су свирепо убијени клањем или ватреним оружјем након пребијања и мучења, а неколицина је спаљена послије извршеног злочина. Међу страдалим војницима и цивилима осим Срба, било је и Хрвата, Мађара и осталих поријеклом из мешовитих бракова", навео је Линта.

Послије завршетка „Откоса“, каже, ликвидирани су преостали Срби и уследило је планско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и Доњој Рашеници, које су саграђене крајем 17. и почетком 18. века.

Линта подсјећа да је за злочине и источној Билогори одговарао само Вељко Марић кога је Веће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убиства једног српског цивила.

Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила.

Нажалост, мавпди Лионта, Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гђе има статус хероја због суђења у Србији, а Хрватска није наставила кривични поступак против Марића за убиство још двојице Срба већ га је пустила на условну слободу.

Линта је позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“.

"Крајње је вријеме да наше Тужилаштво за ратне злочине процесуира бројне злочине над нашим народом. То је један од начина да се разобличава брутална лаж и измишљотина да су Срби агресори и злочинци а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве", закључио је Линта-

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести