Линта: Ниједан частан Србин не може на прославу Олује

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изразио је данас очекивање да лидер СДС С-а Милорад Пуповац и потпредседник хрватске владе из редова Срба, Борис Милошевић, неће присустовати прослави "Олује" у Книну.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта је навео да изјава председника Хрватске Зорана Милановића да би било добро да Пуповац и Милошевић дођу у Книн на прославу "Олује" представља бруталну провокацију и увреду за протеране и убијене Србе.

"Пуповац и Милошевић одлично знају да се сваког 5. августа у Книну прославља протеривање 250.000 крајишких Срба и убијање 2.000 српских цивила и војника", наводи Линта у изјави за јавност.

Додаје да "Олуја" није величанствена победа већ удружени злочиначки подухват, како што је јасно наведено у првостепеној пресуди хрватским генералима Готовини и Маркачу из 2011.

Иако су ослобођени другостепеном пресудом, пошто је Хашки трибунал политички суд, чињенице о злочиначком карактеру "Олује" се не могу променити, рекао је Линта.

За Србију, Републику Српску и читав српски народ "Олуја" је злочиначка акција на чију прославу не би смео да дође ниједан частан Србин, сматра он.

Како додаје, постоји мноштво доказа да је "Олуја" била завршни чин етничког чишћења српског народа из Хрватске и највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. 

Милановићеву изјаву да само мањи дио српског народа на "Олују" гледа као на катастрофу, прогон и геноцид, Линта сматра најбезочнијом лажи. 

"Став Милановића да Хрватска може бити поносна како је планирана и одрађена ''Олуја'', само потврђује да је и он верни следбеник ратног злочинца Фрање Туђмана чији циљ био стварање етнички чисте Хрватске", тврди Линта.    

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести