Линта: Сраман чин Зорана Милановића

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је вечерас као скандалозну али очекивану одлуку председника Хрватске и врховног команданта Оружаних снага те земље Зорана Милановића да врати ратна одликовања и чин генерал ''''осведоченом ратном злочинцу'''' Бранимиру Главашу.
miodrag linta mc.rs
Фото: mc.rs

''Овим срамним чином Зоран Милановић је по ко зна који пут потврдио да је непријатељ Србије и српског народа јер штити ратне злочинце, најдубље вређа и понижава српске жртве и њихове породице и руга се правди. Милановић добро зна да је Бранимир Главаш био господар живота и смрти у Осијеку и на ширем подручју Осијека и да је одговоран за нестанак, хапшења, мучења и ликвидације више од 100 Срба током 1991. и 1992. године и касније'', поручио је Линта у саопштењу.

Случај Главаш, како је додао, један је од многих примера да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да у највећој мери доноси ослобађајуће пресуде или срамотно мале казне припадницима хрватских војних и паравојних снага за које постоје чврсти и многобројни докази да су починили свирепе и масовне злочине над Србима.

Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за хапшења, мучења и ликвидације српских цивила у Осијеку.

Зоран Милановић вратио је ратна одликовања генералу Бранимиру Главашу која му је 2010. године одузео тадашњи председник Иво Јосиповић. Милановићева одлука о престанку важења Јосиповићеве одлуке објављена је у Народним новинама, а наводи се да је донета 21. маја на предлог Државног повереништва за одликовања и признања Републике Хрватске и то на основу две судске одлуке, које представљају преокрет у случајевима "Селотејп" и "Гаража", у којима се Главаш терети за ратне злочине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести