Линта: Србија да покрене борбу за истину о рату у БиХ

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас, поводом ратног злочина над војницима и цивилима који су били у служби ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, да Србија треба да покрене политичку, правну и дипломатску борбу за истину о карактеру рата и страдању српског народа у БиХ.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Злочин у Добровољачкој, истиче Линта, јесте један од важних доказа да се тадашње муслиманско руководство на челу са Алијом Изетбеговићем определило за ратну опцију.

“За овај злочин није нико одговарао. Тужилашто БиХ је недавно подигло оптужницу против 11 лица за страшан злочин у Добровол?ачкој. Узимајући у обзир досадашњи рад Тужилаштва и Суда БиХ жртве, њихове породице и преживели апослутно не могу очекивати да правда буде задовољена”, сматра Линта, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Линта истиче да Србија треба да покрене политичку, правну и дипломатску борбу за истину о карактеру рата и страдању српског народа у БиХ.

Потребно је разобличити лажни мит о српској агресији и агресији Србије и ЈНА на БиХ, што је, како додаје Линта, један од темеља политике бошњачких странака.

“То конкретно значи да треба истицати бројне чињенице и аргументе да је муслиманско руководство на челу са Алијом Изебеговићем желело рат с циљем етничког чићшења српског народа и стварања муслиманске БиХ. Ради остварења наведеног циља муслиманске паравојне, војне и полицијске формације су починиле масовне злочине над Србима широм БиХ”, наводи, поред осталог, Миодраг Линта.

Он истиче и да “етнички мотивисано правосуђе БиХ” одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце злочина над Србима, јер је, како тврди, у функцији Бошњака и појединих западних центара моћи како би се оправдала безочна лаж о Србима као агресорима и злочинцима и Бошњацима као браниоцима и жртвама.

“Због тога српско Тужилаштво за ратне злочине и Ођел?ење за ратне злочине Вишег суда у Београду треба коначно да процесуирају одговорне за бројне злочине над Србима”, наглашава Миодраг Линта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести