Линта: Српска настала из потребе очувања идентитета Срба

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честитао је данас руководству и грађанима Дан Републике Српске, 9. јануар и навео да је РС настала као израз потребе за очувањем идентитета и државности Срба, као конститутивног народа у БиХ, али и као израз страха српског народа да се не понови геноцид из времена НДХ у околностима разбијања југословенске државе.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Он је у саопштењу указао да је Република Српска од завршетка рата до данас изложена бруталним притисцима, као и да је током протеклих 26 година од потписивања Дејтонског споразума дошло је до неуставног преноса низа надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.

"То је чињено антидејтонским одлукама Високог представника, Уставног суда и Парламентарне скупштине БиХ, као и доношењем подзаконских аката Савета министара", навео је Линта.

Линта истиче да је будућност БиХ могућа само ако се доследно поштује Устав БиХ, односно повратком на изворни Дејтонски споразум.

Уставне промене морају бити искључиво резултат консензуса и компромиса легалних и легитимних представника Републике Српске и Федерације БиХ, јер је и сама Босна и Херцеговина, како је рекао, резултат компромиса, а не последица притиска, претњи и наметања како је било у претходном периоду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести