Линта: Укидање српског језика је доказ мржње према Србима

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је одлуку Градског већа Вуковара о изменама Статута, којом је брисана одредба о службеној употреби српског језика и ћирилице, као један у низу доказа "патолошке мржње" према Србима у Хрватској, наводи се у саопштењу Савеза.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

 "Том одлуком стављена је ван снаге статутарна одлука из 2009. године којом су Срби имали право слободне употребе српског језика и ћирилице у друштвеном и јавном животу те у службеној комуникацији са градским установама у Вуковару", изавио је Линта.

Формално оправдање за ову одлуку, како се наводи, јесте чињеница да, према недавно објављеним резултатима пописа становништва, Срба у Вуковару има мање од трећине у укупном броју становника града.

"С друге стране, у Хрватској има 27 општина и градова у којима су локалне власти увеле двојезичност иако то, по закону, нису морале да учине јер је учешће националих мањина мање од трећине у укупном броју становиника. Ради се о Италијанима у низу општина у Истри, затим Чесима и Мађарима у Дарувару итд.", изјавио је Линта. 

Он истиче да Срби неће имати више право на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама иако њих није било у Вуковару већ девет година јер су 2013. разбијане чекићима од стране "проусташких снага".                

Такође, како се наводи, Срби више неће моћи да траже да у пословима са јавном управом користе српски језик и ћирилицу, иако се на ту одредбу до сада скоро нико од вуковарских Срба није позвао, иако су имали право према Уставном закону о правима националних мањина и препорукама Уставног суда.

"За антисрпског градоначелника Ивану Пенаву сада почиње нормалан живот у Вуковару", додаје Линта. 

Како се наводи у саопштењу, он подсећа да је градска власт Вуковара на челу са Пенавом први пут још 2015. године измјенила Статут којим је укинула могућност  на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама.

"На тај начин градска власт Вуковара је пуних седам година брутално кршила Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима у којима чине више од трећине укупног броја становника", закључио је Линта.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести