Линта: Жигманов износи неистине и ћути о злочинима над Србима

БЕОГРАД:Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјенио је данас да је председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изнео низ неистина о злочинима који су почињени на територији Србије према Хрватима.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Линта у саопштењу наводи да је Жигманов у интервју суботичком недељнику "Хрватска ријеч", каже да институције у Србији нису тобоже спремне да се отворено суоче са злочина из прошлости, при чему како каже, Жигманов "бесрамно ћути" о небројеним злочинима над српским цивилима који су убијани у Вуковару пре рата, Осијеку, Загребу...и десетинама других градова где није било ратних дејстава. 

"Највећи број наведених злочина над Србима није процесуиран. Мањи део злочинаца је кажњен на тако мале затворске казне што више представаља ругање српским жртвама и њиховим породицама него задовољење правде", оцењује Линта. 

Линта као "срамну лаж" Жигманова назива његово поређење положаја хрватске мањине у Србији и преосталих Срба у Хрватској, при чему наводи да су Хрвати у далеко неповољнијем положају. 

Линта указује да Жигманов ћути о томе што Хрватска систематски крши Уставни закон о правима националних мањина.

Линта истиче и да Жигманов "ћути на срамну чињеницу да хрватски званичници не осуђују велики број етнички мотивисаних напада, порука мржње и позивања на насиље према преосталим Србима у Хрватској", као и на то да у Хрватској дугих низ годиа траје рехабилитација усташтва.

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изразио је јуче незадовољство због одлуке српског Тужилаштва за ратне злочине да одбаци кривичну пријаву због случаја браће Абјановић из 1991. године.

Упитан као коментарише одлуку Тужилаштва за ратне злочине да одбаци ову пријаву, Жигманов је то оценио "пре свега, последицом неспремности српских институција да се отворено суоче са злочинима из прошлости, и то злочинима који су почињени на територији Републике Србије над грађанима хрватске националности, грађанима који ни на који начин нису представљали претњу по безбедност".

Он је изнео тврдњу да се "боји да, на крају, оваква одлука Тужилаштва за ратне злочине шаље поруку неспокојства за сваког Хрвата у Србији данас, јер се бекством државе од одговорности за злочине над Хрватима 90-их година прошлог века намерно и наметнуто релативизује њихова жртва".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести