Лора Видовић, омбудсман у ХР: На удару Срби и радници

ЗАГРЕБ: Хрватска заштитница грађана Лора Видовић је у извештају за прошлу годину упозорила на већи степен социјалне дистанце и предрасуда према припадницима српске националне мањине и на опште погоршање радних права.
zagreb
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Према припадницима српске националне мањине присутан је већи степен социјалне дистанце и предрасуда, па и мржње, што доводи до нетрпељивости која не наилази на осуду у друштву, стоји у извештају хрватског омбудсмана за 2017. годину. 

Лора Видовић истиче да се Срби колективно изједначавају с агресорима одговорним за рат због чега су изложени вређању, јавним прозивкама због мањинских права или позивима на насиље, па чак и нападима. 

''Након више година унапређења односа између српске мањине и већинског народа, приметно је погоршање односа, јавних претњи и инцидената'', пише у извештају који је упућен Хрватском сабору.

Правобранитељица истиче да су српски језик и ћирилично писмо стигматизовани, да су мањински садржаји на јавној телевизији гетоизирани у само две недељне емисије те да након напада на недељник Новости (гласило СНВ) ''јавност није на примерен начин сензибилизирана о негативним утИцајима говора мржње, нити информисана да и припадници националних мањина, као порески обвезници, такође обезбеђују буџетска средства која им се додељују те како је право на слободно, отворено и критичко новинарство вредност демократског друштва''.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести