ЛСВ: Испоручити Радету и Јојића суду у Хагу

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) затражила је данас од државних органа да што пре поступе у складу са преузетим међународним обавезама и Механизму за међународне кривичне судове у Хагу "испоруче" функционере Српске радикалне странке (СРС) Вјерицу Радету и Петра Јојића.
lsv
Фото: LSV

У саопштењу ЛСВ-а наводи се да су Радета и Јојић оптужени за непоштовање суда, односно да су застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а и правоснажно осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља.

ЛСВ наводи са су захтеви за њихово изручење су све чешћи, као и да је последњи дошао од председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове судије Кармела Ађијуса.

"Жели ли Србија да постане модерна европска држава, мора поштовати своје међународне обавезе. Још је битније да се свеобухватно покрене процес суочавања за политиком злочина из деведесетих година. Нажалост, ратни злочинци парадирају медијима, седе у скупштинама, прете и шире свој отровни говор мржње", наводи ЛСВ.

Истичу да је време да држава реагује и покаже да је истински посвећена реформи друштва и сарадњи са светом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести