ЛСВ: Односи Србије и Хрватске морају бити много бољи

БЕОГРАД: Лига социјалдемократа Војводине сматра да односи Србије и Хрватске морају бити много бољи, јер је то у интересу грађана обе државе, као и да изјаве неодговорних појединаца и са једне и са друге стране "нису добродошле и само отежавају ситуацију".
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

"Деценије иза нас обележене су сукобима, несрећама, уништавањем привреде и драстичним заостајањем нашег региона за земљама Запада.Није ли време да се окрене нова страница у историји одоса две суседне земље", наводи се у саопштењу странке уочи посете председника Александра Вучића Хрватској.

ЛСВ оцењује да су позиви на нове поделе и сукобе крајње неодговорни и да их морају осудити владе обе државе, питајући "зар је министру који распирује мржњу место у влади".Према њиховом мишљењу, посета председника Србије Александра Вучића Загребу мора бити сигнал да добри односи Србије и Хрватске постају стварност.

Такође нагласавају да се не сме стати на "дипломатској куртоазији" и мртвим словима на папиру, него да сарадња две државе мора конкретно да напредује.ЛСВ оцењује и да привредна сарадња ни изблиза није достигла задовољавајући ниво и да је потребно олакшати процедуре обостраног инвестирања и тако допринети лакшем отварању нових радних места. 

"Без нових радних места и Србија и Хрватска ће бележити масован одлив својих грађана у западне земље", сматра ЛСВ.Та странка истиче и да је посебно битно радити на унапређењу положаја Срба у Хрватској и Хрвата у Србији, а односи ове две мањинске заједнице могу бити један од мостова сарадње две државе.

"За Србију је посебно важно да у процесу придруживања Европској унији има добру сарадњу са Хрватском. Процес реформе система у нашој земљи мора имати подршку Републике Хрватске", наводи ЛСВ и напомиње да председавање Хрватске Европском унијом 2020. године може поправити позицију Србије у преговорима и убрзати њен пут ка породици европских народа.

"Стуб мира на Балкану је добар однос Србије и Хрватске. Интерес многих кругова је да то не буде тако. Позитивни догађаји морају нађачати снаге које не желе добро грађанима обе земље", закључила је ЛСВ у саопштењу које је потписао председник странке Ненад Чанак.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести