ЛСВ: Прихватити препоруке СЕ и ЕУ у образовању 

НОВИ САД: Опозициона Лига социјалдемократа Војводине залаже се за прихватање препорука ЕУ за стицање доктората, укидање пријемних испита и равномернији развој научних центара.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

У саопштењу ЛСВ се наводи да Стручни савет за науку и технолошки развој те странке подржава препоруке експерата Савета Европе и Европске уније, које се односе на питање стицања звања доктора наука и укључивање страних стручњака у оцењивање докторских теза, уравнотежавање развоја научних центара широм земље и укидање пријемних испита за факултете.

Ове препоруке су, иначе, представљене у среду у оквиру пројекта „Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању“ у Београду.

"Сматрамо да је помоћ европских институција од великог значаја за напредак науке у Србији имајући у виду проблеме научне заједнице на које смо упозоравали више пута, а који још увек нису решени. Подсећамо на даље одлагање конкурса за научне пројекте Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и питање спорних доктората, о којима се већ дуже време говори у јавности, и даље остају нерешени", наводи се у саопстењу ЛСВ.

У тој странци сматрају да је веома важно то што препоруке Савета Европе отварају питање стицања звања доктора наука, као и питање укључивања страних стручњака у оцењивање докторских теза у Србији што ће унапредити њихов квалитет, али и довести до јачања сарадње са стручњацима из иностранства, чији значај смо истицали неколико пута до сад.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести