ЛСВ: Захтев за уклањање Хортијеве бисте из парламента Мађарске

НОВИ САД: Делегација Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), на челу са председником Извршног одбора ЛСВ Сашом Шућуровићем, предала је данас захтев амбасадору Мађарске у Београду Атили Пинтеру, којим тражи уклањање бисте ратном злочинцу Миклошу Хортију, недавно откривене у згради мађарског Парламента.
lsv
Фото: LSV

Истим захтевом, ЛСВ тражи да се у мађарском Парламенту открије биста др Палу Телекију, некадашњем премијеру Мађарске, који је због учешћа Мађарске у агресији Тројног пакта на Југославију 1941. године извршио самоубиство, наводи ЛСВ у саопштењу.

ЛСВ је о томе обавестила и председницу Владе Србије Ану Брнабић.

"ЛСВ захтева да биста ратном злочинцу Хортију, чији је окупаторски режим у Другом светском рату у јануару 1942. године спровео злогласну Рацију у којој је на зверски начин побијено и под лед Дунава бачено више хиљада Срба, Јевреја, Рома и осталих грађана Војводине, буде под хитно уклоњена из Парламента Мађарске у Будимпешти", навео је ЛСВ у писму мађарском амбасадору.

Уз подсећање да је Хорти у Југославији био означен као ратни злочинац, ЛСВ указује да "постављање бисте ратном злочинцу у највишем законодавном телу Мађарске нарушава добросуседске односе између две земље и буди успомене на најстрашније злочине који су икада почињени у Војводини".

"Такође, тај чин нарушава складне међунационалне односе у нашој мултикултуралној покрајини Војводини", закључује ЛСВ.

ЛСВ је предложио да, по уклањању Хортијеве бисте, у Парламент Мађарске буде постављена биста некадашњег председника Владе Мађарске Телекија, који је извршио самоубиство у знак протеста због активне подршке Мађарске нацистичкој инвазији на Југославију.

"Том приликом, Телеки је, између осталог, написао: „Прекршили смо своју реч - из кукавичлука (…) Нација то осећа, и одбацили смо своју част. Стали смо на страну ниткова!..", подсећа ЛСВ.

У писму председници Владе Србије, ЛСВ је од Брнабићеве затражио да подржи њихову иницијативу и упути дописе Парламенту, Влади и председници Мађарске, како би она била спроведена у дело.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести