ЛСВ: Заказати седницу парламента и изменити Закон о земљишту

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине(ЛСВ) затражила је данас хитну седницу Скупштине Србије о изменама Закона о пољопривредном земљишту.
lsv
Фото: Dnevnik.rs

Напомињу да се ближи 1. септембар који је по Споразуму о стабилизацији и придруживању рок за усаглашавање домаћег са европским законодавством.

Подсећају да су се снажно противили усвајању Закона којим се омогућава продаја пољопривредне земље страним држављанима и да је лидер ЛСВ предложио измене и допуне закона којим би странци могли да купе земљу у Србији само ако најмање 10 година живе у нашој земљи, три године се баве пољопривредном производњом и прибаве дозволу о куповини земље од надлежног државног органа.

Поздрављају одлуку Владе Србије која је парламенту доставила предлоге измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту којима је предвиђено да страни држављани могу купити пољопривредно земљиште у Србији под условом да десет година живе на територији локалне самоуправе у којој желе да купе земљиште.

Такође је предвиђено да најмање три године обрађују земљиште које је предмет куповине, те да у свом власништву имају потребну опрему и механизацију.

"Предлог Владе није идентичан предлогу ЛСВ, али је свакако позитивна чињеница што је прихваћен став да су измене Закона преко потребне", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести