Лутовац: На Главном одбору ДС се десио покушај пуча

НОВИ САД: Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је вечерас да су на седници Главног одбора у суботу донете одлуке које иду у смеру даље стабилизације странке, док је истовремено, како је оценио, покушан "пуч" са циљем прерасподеле моћи и снаге унутар ДС.
1
Фото: Tanjug

"Они који су потписали да желе да утврђују кворум и тврдили да га нема желели су расписивање неких нових избора, уколико би се десило да кворума нема. Суштина је следећа, кворум постоји. Од 183 присутна, изашло је 20-ак. 163 човека је пребројано именом и презименом, што значи да је покушај (пуча) потпуно неуспешан", истакао је Лутовац за војвођански јавни сервис РТВ1.

Лутовац наводи да није први пут да се покуша са оспоравањем руководства и политике странке, али је, наводи, "увек апсолутном већином гласано за све одлуке које смо доносили".

Такође, тврди да је подршка одлукама странке још већа међу чланством него у оквиру ГО.

Упитан шта мисли о неким оценама да део незадовољних за рачун власти разбија ДС, Лутовац је навео и да део оних који су напустили седницу ГО има приступ, како је казао, "режимскин таблоидима", те да их бране "окорели режимски новинари".

"По томе се види за шта се залажу. Неки су принципијелно против политике већине у ДС и говоре то на органима странке и ја их поштујем. Али, ови други који гласају за одлуке, а после раде против истих, они су проблем и они добијају врло велики простор да говоре о негативностима у странци, некад анонимно, а некад под именом и презименом. То што раде, можда ненамерно, користи Александру Вучићу", сматра Лутовац.

Како је навео, Етички одбор странке може против појединих да покрене дисциплинске поступке.

Према његовим речима, било је неопходно да се распусти Градски одбор Београд, те додаје да оно што је требало да се уради и о чему је, каже, разговарао са председником Градског одбора, јесу промене у организационом, кадровском и акционом смислу.

"Ништа од тога није урађено. Било би распуштања и да није било пуча, можда је и покушан јер се претпостављало да ће доћи до распуштања. Тај пуч је у ствари можда одговор на оно што је требало да се деси, а то је распуштање", сматра.

Каже да је део омладине ДС учинио политички прекршај јер није поштовао одлуке Извршног одбора, који је сугерисао да се изгласају нова правила, па да се на основу њих потом организују избори.

"Део омладине игнорише ту препоруку. Догодили су се избори упркос препоруци ИО да се то не чини. То је политички прекршај", рекао је председник ДС.

Он додаје да је потребно кроз разговор са омладином организовати изборе на које нико неће имати примедбе и који ће бити у складу са новодонетим правилима која могу да се испуне.

Негирао је тврдње функционера ДС Радослава Милојичића Кене, који је рекао да је СзС антиевропски, а да ДС, јер се залаже за ЕУ, треба да га напусти.

"Милојичић је био на протесту против миграната заједно са Дверима 2014. године, што ја никад нисам. Вредности ДС засупам у оквиру СзС. Ми у СзС имамо договор да кад се изборимо за нормалан политички живот, испољимо своје индивидуалности и посебности", навео је Лутовац.

Он је сагласан са оценом заменика председника ДС Саше Пауновића да "има много оних који се руководе личним амбицијама и појединачним интересима", толико да, додаје, "штете јавном интересу, а то је интерес грађана и странке".

Када је реч о појединим мишљењима да је један део чланства незадовољан што ДС, као проевропска партија не заузме конкретнији став према дијалогу са Приштином и "помогне Александру Вучићу" да реши питање Косова, Лутовац истиче да је такво мишљење неутемељено јер нема подршку већине у странци.

Он објашњава да је на некој од седница ГО, како је казао, "неко од њих", незадовољних одлукама већине, то и формулисао - Вучић је преузео нашу политику, зашто бисмо ми мењали нашу политику, него хајде да водимо и даље ту политику, а то је да га подржавамо и у тим стварима (дијалог и споразум са Косовом).

"То је неприхватљиво за огромну већину чланова ГО. Став странке је да треба водити дијалог о нормализацији свих односа, али питање статуса не треба потезати, потребно је чинити кораке како питање статуса учинити излишним", рекао је лидер демократа.

Упитан да ли Драган Ђилас има утицај на дешавања у ДС, Лутовац је рекао:

"Драган Ђилас нема апсолутно никакав утицај на оно што се догађа у ДС, изузев што га неки у ДС користе за политичке манипулације, баш као што чини и (председник Србије) Александар Вучић".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести