Маја Гојковић дочекала председника ЕП Тајанија

БЕОГРАД: Председник Европског парламанта Антонио Тајани стигао је вечерас у званичну посету Србији, а на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду дочекала га је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.
Tajani i Gojkovic/Fonet
Фото: FoNet

Како је раније најавила Делегација ЕУ у Србији, предвиђено је да се Тајани састане са председницом Владе Србије Аном Брнабић, председником државе Алекасандром Вучићем, председницом Скупштине Мајом Гојковић и министром спољних послова Ивицом Дачићем, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.

Председник Европског парламента ће у среду ујутру одржати говор пред Националним конвентом о ЕУ, платформом за праћење приступног процеса Србије, коју чине представници организација цивилног друштва, академске заједнице, синдиката, приватног сектора и професионалних организација.

Тајани ће се у поподневним часовима састати са Вучићем, са којим ће отворити догађај посвећен инвестицијама, расту и запошљавању.

Председник Европског парламанта ће присуствовати свечаном потписивању финансијског уговора између Србије и Европске инвестиционе банке, којим се обезбеђују бесповратна средства и кредит за модернизацију пруге Ниш - Димитровград и споразума о гранту који је закључен између Развојне банке Савета Европе и Србије у вези са Регионалним стамбеним програмом.  

Тајани: ЕУ најближи партнер  

Председник Европског парламента Антонио Тајани, уочи званичне посете Србији, изјавио је да Србија и Црна Гора могу бити спремне за Европску унију до 2025. године и оценио где где постоји воља, постоји и начин.

„Западни Балкан има јасну и кредибилну европску перспективу и може рачунати на Европски парламент да их подржи у овом процесу, али лопта је у њиховом дворишту, рекао је Тајани порталу European Western Balkans.

Како је нагласио, значајан напредак је потребан у областима као што су владавина права, правосуђе и основна права у Црној Гори и Србији и мислим да обе земље могу бити спремне до 2025. године - где постоји воља, постоји начин.

Тајани је нагласио да је Европска унија најближи партнер Западног Балкана не само у погледу трговине, већ подједнако у погледу укупне подршке: средства су доступна како би се подржао процес проширења како у 2018, тако и у наредним годинама.

На констатацију да се у неким земљама региона уочава озбиљан пад када су у питању медијске слободе и демократија, али да некако, те земље напредују на путу ЕУ, Тајани је рекао:

"Ништа не може бити даље од истине, с обзиром да су основна права која су у првом плану у самом срцу европског пројекта", рекао је он.

"Подстичемо демократију не само у земљама проширења већ и широм света јер подржавамо мир и безбедност. Предуслов земљама кандидатима за приступање ЕУ је да у потпуности поштују и придржавају се основних вредности Уније. О томе се не преговара", истакао је Тајани.

Он је оенио да је Бивша Југословенска Република Македонија постигла значајан напредак и да је оптимиста како у погледу спора око имена, тако и могућности да убрзо отворе преговоре о приступању.

Морамо наставити да наглашавамо да је Европска унија регионални трговински и инвестициони партнер региона Западног Балкана, истакао је Тајани.

"Наш однос са земљама региона подразумева стварање карика које ће подржати јаке, дуготрајне политичке и економске везе за будуће генерације. Морамо неговати ове везе и дозволити резултате да говоре сами о себи, као што је већ случај у неколико области", нагласио је Тајани.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести