МАКРОН: Београд и Приштина се јасно ангажовали за ПРИМЕНУ СПОРАЗУМА

БРИСЕЛ: Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас у Бриселу да су, у јучерашњим разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, обе стране исказале јасно ангажовање да ће спровести постигнуте споразуме.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

На конференцији за новинаре после дводневног самита ЕУ у Бриселу, Макрон је рекао да су се лидери Уније, поред рата у Украјини, као и стања у Израелу, посветили и ситуацији између Београда и Приштине после јучерашњих састанака у Бриселу с Вучићем и Куртијем.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони, немачки канцелар Олаф Шолц, председник Савета ЕУ Шарл Мишел, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и ја разговарали смо јуче са премијером Куртијем и председником Вучићем. Ми смо добили веома јасно ангажовање обе стране да ће применити Бриселски споразум и споразум из Охрида, као и да ће у најкраћем року применити договор о формирању ЗСО, рекао је Макрон.

Макрон је истакао да је Унији сада "заиста важно да то сада постане стварност" и да се "настави с нормализацијом односа" Београда и Приштине. 

Поновили смо нашу осуду напада од 24. септембра и затражили јасне мере и истраге од председника Вучића, рекао је француски председник.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести