Макрон: Долазим у Србију; Вучић: Надам се што пре

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон прихватио је данас позив да дође у Србију, а председник Александар Вучић рекао да се нада да ће то да буде што пре. 
Emanuel Makron i Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

Макрон је претходно на заједничкој прес конференцији рекао да је захвалио Вучићу на позиву и да жели да испоштује преузети позив, док је српски председник новинарима пренео да је данас молио Макрона да Србију посети што пре. 

"Ја сам данас успео, мучио сам, мучио председника Макрона да ми обећа да ће да дође у Србију а не само ја поново у Париз и на крају сам успео и рекао сам да ћу то да кажем српској јавности и да се он не љути због тога", рекао је Вучић и обратио се Макрону речима: 

"Ми вас очекујемо пуног срца и да то буде што пре", рекао је Вучић. 

"И ја сам то потврдио", рекао је Макрон и захвалио. 

Председник Макрон потврдио је да ће доћи у Србију током ове године и подсетио на осећање истинског пријатељства које Француска има према Србији.

"Председник Вучић ме је позвао и ја сам потврдио мој долазак у Србију током ове године", рекао је он на заједничкој конференцији за штампу, а затим се обратио Вучићу речима: "Сигурно ћу са задовољством одговорити на ваш позив да дођем у Србију. Желим да испуним обећање које сам дао и одговорим позитивно на ваш позив". 

Истакао је да га радује што је у Паризу имао могућност да прими председника Србије, којем је поручио да је увек добродошао.

"Дошли сте са честитком на победи Француске на Светском првенству у фудбалу, а ја бих честитао на победи Новака Ђоковића, који је истог дана освојио четврту титулу у Вимблдону", рекао је Макрон.

Навео је да је посета Вучића уследила у години стогодишњице од краја Првог светског рата, те подсетио на заједничку историју две земље, која нас је, како је казао, довела до тога да се заједно боримо као савезници, и да од тада имамо увек огромно поштовање.

"Та историја страшног рата, током којег је српски народ претрпео велике људске жртве и показао страшну храброст. Понекад смо заборавили колико смо били блиски у тим тренуцима. 1915. је француска војска евакуисала српску војску, опремила је и поново формирала, и онда смо заједно ослободили Србију“, указао је Макрон захваливши се Вучићу на поклону, за који је казао да је дирљив документ.

Навео је и да данас војници две земље учествују заједно у мировним опреацијама у Малију, Централној афричкој Републици и Либану, и с тим у вези се захвалио Србији на вазном доприносу безбедности Африке и Европе.

Макрон је рекао да је позвао Вучића да 11. новембра присуствује у Паризу "Форуму мира". 

Како је рекао, с гостом је разговарао не само о прошлости већ и о билатералним односима и регионалној ситуацији.

"Када говоримо о регионалној ситуацији Србија преговара о чланству у ЕУ. Постоје критеријуми које треба испунити. Желим да Француска помогне Србији на том путу, па и у решавању најостељивијих питања. Сретан сам због изврсне сарадње у области безбедности, борбе против криминала, тероризма и мигрантске кризе. Србија је показала да је поуздан партнер у овој области, а сарадња ЕУ и Западнох Балкана је од суштинске важности за осигурање безбедности“, казао је Макрон.

Макрон је истакао да две земље деле исту вољу, стабилност, суверенитета свакога и способност коју има свака земља у региону да не поклекне пред утицајем иностранства.

"Јако је важна и стабилност европског пројекта, која подразумева стабилност Балкана, где Србија игра важну улогу", подвукао је Макрон.

Казао је да су и француска предузећа све заинтересованија за улагањима у Србију и навео да су одвостручене инвестиције у протеклих десет година, те да је дошло до значајног побољшања у протеклих месеци, те изразио жељу да се тај пут настави.

Реформа ЕУ и проширење нису контрадикторне

Председници Макрон и Вучић сагласили су се да реформа ЕУ и проширење на Западни Балкан нису у контрадикцији, али да је неопгодно да Србија испуни своје обавезе.

Макрон је, на заједничкој конференцији за штампу, нагласио да су реформа ЕУ, коју је тражио, и проширење ЕУ две различите ствари, иако их је он повезао.

„Једно је реформа ЕУ, а друго проширење. Датум 2025. оставља довољно времена. Желим да ЕУ може да се реформише пре те године. Тај датум услеђује након избора новог Европског парлаента, нове Европске комисије.Период до тог датума биће кљцуцан за ЕУ“, казао је он.

Макрон је рекао да већ постоји напредак, указујући на француско-немачки споразум, што је до сада било незамисливо о реформи ЕУ.

„Желим да будемо у сутуацији у еврозони и ЕУ да можемо да реформишемо нашу организацију. Желим да то урадимо пре 2025“, подвукао је Макрон.

Он је истакао да никоме не би била направљена услуга ако би био примљен у актуелну ЕУ која лсосе функционише, не мењајући је.

Рекао је да Еу тренутно лоше функционише, да не постоји солидарност и да је присутно много различитости.

„Она функционише на међувладином нивоу, позиције људи су се удаљиле, и онај ко блокира је у праву над осталима. Морамо да имамо солидарнију, демократскију ЕУ“, рекао је Макрон додајући да је формулисао одређене предлоге о којима ће се на изборима изјаснити грађани ЕУ.

Србија је, подсетио је, почела преговоре са ЕУ, и дат је и датум као референтни, али он не сматра да тај датум треба гледати као несто зацртано, јер је, додао је, већ неопходно испунити критеријуме. 

"Рекао сам и за друге земље које су желеле да крену у преговоре. Треба да гледамо у кључне ствари, јер ако се ништа не уради Србија нема шансе да уђе, али ако везано за идентификоване теме, каос сто је владавина права и друге, постоји напредак онда је то могуће. Ако Србија напредује јсос брже можемо раћи да преговори напредују и да могу бити закључени“, објаснио је француски председник.

Како каже, он не жели никакав формалистички, додајући да ЕУ мора да се реформише како би могла да се прошири. 

„У дијалогу са Србијом важније је да се бавимо питањима пред нама, уместо да кажемо 2025 улазимо сигурно. Ако 2025. све буде урађено као што је предвиђено Србија ће ући у ЕУ, ако не нећемо имати амбивалентности, а ако ствари буду ишле брже, перспектива може бити другачија“, уверен је Макрон.

Председник Вучић је нагласио да жеља Макрона да се проведи реформе у ЕУ није у контрадицкији са нашом жељом да се приближивамо Европи. 

„Сматрамо да ће напори Макрона уродити плодом, зато што је реч о посвећеном раду марљивог човека и зато ће успети у Европи“, уверен је Вучић.

Казао је да Срби морају да разумеју да у овом тренутку, све и да председник Макрон хоће да каже „примиће вас сутра“, неће нас примити док не завршимо реформе у области правног стема, владавине права, али пре свега је услов за било шта да решимо наше проблеме са Приштином.

„Да ли ћемо у томе успети, знате да нисам превелики оптимиста, али ћу се борити да то учинимо. Поштујем код Макрона што не воли формалне изјаве које су обично лепе, а не значе ништа“, рекао је он.

Вучић је казао да је боље да се чују стварни проблеми, јер ће се онда суочавати са њима, и знати да ће неко да их решава.

Додао је да је са Макроном разговарао и о регионалној економској зони, за коју, како каже, сматра да је веома важна, и да није ставрање никакве нове Југославије, већ јединственог тржисног амбијента и бољих услова за улагаче. 

„То је од пресудног значаја за нас. Није замена за ЕУ. А када будемо ми спремни онда ће земље ЕУ донети одлуку. За нас је важно да имамо Француску као свог пријатеља и савезника“, додао је он.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести