Мали: Никезић наставља да обмањује јавност

БЕОГРАД: Министар финансија Србије и члан Председништва СНС Синиша Мали данас је реаговао на најновије саопштење Странке слободе и правде С СП, оценивши да портпарол лидера С СП Драгана Ђиласа и, како је навео, његов ‘‘наводни економски стручњак Душан Никезић поново наставља да обмањује јавност, јер је критиковање економских успеха Србије још један у низу показатеља да су се намерили да поново роваре по јавним финансијама’‘.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

„Чињеница да имамо новца на рачуну показатељ је да смо штедели и да смо били одговорни. Поносни смо на резултате које постижемо, упркос чињеници да смо помогли и грађанима и привреди са осам милијарди евра, у оквиру три пакета подршке с циљем спречавања последица пандемије вируса корона прошле и ове године“, истакао је Мали у саопштењу.

Он је навео да ће дефицит бити знатно мањи него што је очекивано, пошто је наплата прихода одлична, ‘‘јер економија ради и привреда живи захваљујући нашим пакетима помоћи’‘.

‘‘Захваљујући озбиљном приступању новонасталој ситуацији због пандемије прошле године, али и ове, стање у државној каси је одлично, пошто је у првих осам месеци остварен бољи резултат него што смо очекивали и то за 163 милијарде динара, односно милијарду и по евра. Наиме, прве процене су биле да ћемо имати минус од 234 милијарде, а заправо је дефицит 70 милијарди динара, односно око 600 милиона евра. То је управо онолико колико је Ваш газда Ђилас својевремено украо док је био градоначелник Београда, пошто је толико новца уместо у градској, завршило у каси његових предузећа“, рекао је Мали.

Он је додао да ће захваљујући бољој наплати прихода у току ове године дефицит бити мањи за око два одсто од планираног.

Додао је да се Никезић и Ђилас чуде и унижавају реалне резултате који су постигнути, јер је очигледно да они не би били у стању да финансије држе под контролом и да не би радили на увећању животног стандарда грађана, осим личног.

„Ипак, не може да се заборави да је јавни дуг био већи од 70 процената у односу на БДП, нити чињеница да сваки четврти грађанин није радио, као и да је, примера ради, минимална зарада била заиста минимална, нешто већа од 15.000 динара. Ако говоримо о јавном дугу, данас смо поносни што упркос тешким условима због пандемије Србија држи јавни дуг под контролом. Јавни дуг је у овом тренутку 55,4 одсто, што је далеко од нивоа који прописује Мастрихт. Али, одавно сте прочитани, јер грађани знају да уколико би кључ државне касе био у вашим рукама, новац би засигурно завршио на приватним рачунима од Маурицијуса, преко Швајцарске, до Хонгконга“, навео је он.

Мали је подсетио да Србија данас константно добија потврде о успешности економске политике коју води од најзначајнијих међународних финансијских институција.

Он је рекао да је на основу ових чињеница очигледно је ‘‘да ни газду Ђиласа, нити његове запослене није брига за увећање животног стандарда, о којем Никезић у последње време прича, пошто су се својевремено бавили искључиво увећавањем својих рачуна’‘.

‘‘Господине Никезићу, не заборавља се ни колико сте задуживали напаћену Србију. Те 2011. године издали сте најскупљу обвезницу икада, јер каматна стопа је била 7,25 одсто. Ових дана вратићемо још око 700 милиона долара. Као што видите, успевамо да уређујемо брљотине које сте нам оставили, али и да бринемо о грађанима и о привреди и успешно се боримо против последица пандемије вируса корона. Дакле, радимо све оно за шта ни Ви ни Ваш газда не бисте били способни, јер прича о грађанима у вашем случају, остаје само прича“, рекао је Мали.

Истакао је да од њих и не може да се очекује нешто другачије, јер и Никезић и Ђилас и не могу да раде ништа друго осим да износе неосноване, паушалне критике.

„Разумем да им је криво што они нису успели да продају своју замагљену причу и подсећам их да је политички мегдан на изборима, где ће открити да ли ће успети да пређу цензус од три одсто, уколико се претходно не уплаше и одустану од учешћа“, закључио је он.

Председника Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Никезић критиковао је данас Синишу Малог, наводећи да готово све што је јуче изјавио у гостовању на ТВ Пинк или нетачно или неповољно за српску економију.

‘‘Ако кажете да имате пара на рачуну, то само значи да сте се још више задужили, а не да сте наплатили више пореза и зарадили’‘, рекао је, поред осталог, Никезић, како је саопштено из С СП.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести