Мали: Разговараћемо о додатној помоћи најугроженијима

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће у наредних неколико дана заједно с премијерком Аном Брнабић разговарати са представницима најугроженијих сектора како би се утврдило на који начин им се додатно може помоћи у кризи изазваној пандемијом корона вируса.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Уверен је да ће се и сада за најугроженије секторе наћи најприхватљивије решење, тако да не оптеретимо буџет превише, а да сачувамо радна места.

Поводом протеста угоститеља због нових мера Кризног штаба које подразумевају затварање локала од понедељка, Мали је на ТВ Прва рекао да је здравље грађана најважније, али да је држава увек ту да помогне.

Нагласио је да треба слушати савете лекара и пре свега сачувати животе.

"Ми се већ годину дана боримо за животе грађана и не постоји цена за то у било каквом затварању, да ли је оно недељу дана или више, али оно што је важно јесте да се држава показала као партнер економији", рекао је Мали.

Подсетио је да су прошле године спроведена два пакета помоћи, да је пружена помоћ микро, малим и средњим предузећима и предузетницима и да смо избегли најцрње сценарије, као што су масовна отпуштања и затварања фабрика.

Истиче да је у току примена и трећег пакета мера државне помоћи који предвиђа да половину минималне зараде за три месеца по запосленом добијају, осим микро, малих и средњих предузећа, и велика предузећа.

"Реч је о укупно милион и по запослених. Пријаве су у току. Такоде, идентификовали смо секторе који су угроженији, а то су туризам и угоститељство, њима ћемо додатно помоћи, једном целом минималном зарадом", рекао је Мали.

Осим тога, навео је, на помоћ могу да рачунају и градски хотели, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици.

Држава, каже, помаже и аутопревозницима који ће добити шест пута по 600 евра по аутобусу.

"Помажемо и пунолетним грађанима, као и нашим грађанима на Косову и Метохији", каже Мали.

Министар је поновио да су јавне финансије стабилне и навео да је стопа незапослености нижа него 2019. године, пре пандемије.

Каже и да су сачувана радна места,да нам вакцинација иде одлично и да је Србија у врху у свету по имунизацији.

"Треба само издржати наредних неколико месеци, бити стрпљив, а држава је ту да помогне. Све што смо обећали, испунили смо у дан и динар прошле године, а ове године настављамо тим темпом", рекао је Мали.

Позвао је грађане да се пријаве за вакцину како би се процес масовне имунизације што пре завршио, а економија потпуно отворила и наставила да ниже добре резултате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести